Goran Čerkez apelovao da se smanje izlasci kada stariji od 65 godina budu išli po penzije

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez na redovnoj konferenciji za medije pozvao je sve sugrađane da smanje kretanja od naredne sedmice kada i građani stariji od 65 godina budu išli po penzije.

Naime, stariji građani će od naredne sedmice od ponedjeljka do petka moći od 08:00 do 12:00 sati izaći iz svojih domova kako bi obavili obaveze.

Važno je podsjetiti sve naše sugrađane da se pridržavamo svih mjera posebno u narednih pet dana kada je omogućeno kretanje građanima do 12:00 sati i zamolio bih sve sugrađane da u tom periodu izbjegnu kretanja pogotovo na mjestima gdje se podižu penzije, poštama, trgovinama“, naglasio je Čerkez.

Naglasio je da su do sada sve mjere pokazale dobre efekte i da je i dalje veoma važno da svi građani poštuju mjere individualne zaštite. Do sada je 289 osoba pozitivno na koronavirus, a danas novih 41 u FBiH.

Pogotovo sada kada naši stariji sugrađani mogu prošetati, pokušajmo da ne izlazimo vani i da omogućima njima slobodu kretanja. Pratit ćemo kako se ovo odvija i u skladu s tim ćemo donijeti mjere kako bi doprinijeli stabilnosti situacije. Pozvao bih i sve ljude da smanje kretanja vikendima, roštiljanjima i ne smijemo tolerisati prepuna šetališta koja su evidentna ovih dana“, poručio je Čerkez.

Anis Ajdinović direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove je naglasio kako se i dalje nastavlja 24 satni nadzor sanitarnih inspektora na 15 graničnih prijelaza.

Ukupno je uzdato 21.554 naloga o samoizolaciji za sve osobe koje su preko Federacije BiH ušli u našu državu. Želim naglasiti da je smanjen broj putnika koji dolaze i riječ je od 50 do 100 razlike dnevno. Jučer je 470 putnika ušlo u BiH preko svih graničnih prijelaza. Sve podatke dostavljamo kantonalnim i federalnim upravama policije i 2.527 osoba je ušlo u BiH koji imaju prebivalište uRS-u i te podatke smo dali inspektoratu RS-a, kao i za 253 osobe koje pripadaju Distriktu Brčko“, zaključio je Ajdinović.