Historijski muzej BiH: Virtuelno otvorenje šestoaprilske izložbe Was ist Walter?

Izložba “Was ist Walter?” je poklon građanima Sarajeva za 6. april – Dan grada Sarajeva, poručuju iz Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Izložba je započela otvorenim pozivom Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Umjetnici i umjetnice su, korištenjem muzejske građe, različitim likovnim sredstvima odgovarali na postavljeno pitanje.
Odgovori su trebali biti predstavljeni u obnovljenoj muzejskoj bašti.

Dok su umjetnici u svojim ateljeima pripremali radove, muzejski tim je radio na predstavljanju bašte u novom ruhu i na povezivanju muzeja sa glavnom pješačkom zonom u Sarajevu. A onda se nedaća, daleka i nepoznata, približila i nama.

Svijet kojeg smo poznavali se, zbog pandemije koronavirusa, preko noći promijenio. Otvorene muzejske riznice iz kojih smo pripremali priče su morale biti zatvorene. Inspirisani porukama iz naše historije koje smo otkrivali pripremajući izložbu, shvatili smo da moramo pronaći način da „valterovski“ djelujemo.

Ako već ne možemo postaviti izložbu u fizičkom prostoru, možemo to napraviti u virtualnom! Međutim, paradigma o „buđenju grada/buđenju muzeja“ šestoaprilskom, proljetnom izložbom bila je neodrživa u novouspostavljenom svijetu karantina.

Ne samo da smo morali tragati za novim načinima obraćanja izoliranoj publici, već i za novim manifestacijama hrabrosti: hrabrosti prije tri ili sedam decenija nije ista kao ona koja nas može sačuvati od virusa 6. aprila 2020. godine – zato je izložba podsticaj da razmišljamo o novim modelima i manifestacijama hrabrosti.

Ovu redovno planiranu izložbu produciramo u vanrednom stanju zahvaljujući izvanrednim naporima i želji bosanskohercegovačkih umjetnica i umjetnika da nam kultura makar na kratko posluži kao privid normalnosti.

Neće nam ova izložba otkriti vakcinu ili lijek protiv koronavirusa, ali će nam, nadamo se, pomoći da se prisjetimo svih vrijednosti kojima se kroz historiju, uprkos vanrednim stanjima, održavao duh Sarajeva – duh solidarnosti i otpora čija se personifikacija zove Valter.

Autori/autorice čiji radovi će biti izloženi su:

Ada Sivac
Adnan Vlajčić
Alisa Teletović
Ana Milijević
Andrej Bjeloš
Andrej Đerković
Antonio Grgić
Armin Graca
Boris Hodak
Denis Haračić
Dino Aganović
Emira Žerić
Ensar Hadžić
Ermin Lazović
Hana Dujmović
Husein Šljivo
Ivan Koroman
Jasmin Alihodžić
Kemal Ridžal
Lectori Salutem
Lejla Duran
Nelisa Baždar
Navid Bulbulija
Rikardo Druškić
Saša Nikolinović
Saša Peševski
Selma Ćatović Hughes
Sestre
Zdravko Cvjetković