Italija danas zabiježila 566 nova smrtna slučaja, a broj novozaraženih opada

Italija je danas prijavila 566 novih smrtnih slučajeva od koronavirusa, što je porast u odnosu na jučerašnji dan. Ukupni broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Italiji je sada 20.465.

Trenutne zaraze porasle su 1,3% u nedjelju na 103.616 – što je pad od povećanja od 2% koje je zabilježeno 24 sata prije. Broj oporavljenih osoba nastavio je porast na 35.435, dok se broj pacijenata na intenzivnoj njezi smanjio deseti dan zaredom, olakšavajući italijanski zdravstveni sistem.

Danas su u Italiji registrovana 3.153 nova slučaja zaraze.

Epicentar talijanskog napada ostaje sjeverna regija Lombardija, koja do danas broji 10.901 žrtava, što je više od polovine ukupnog broja.

Unatoč sve većem pritisku da se počnu ukidati neke od strogih mjera premijer Giuseppe Conte u petak je najavio produženje gotovo potpune izolacije do 3. maja. Među nekoliko izuzetaka su knjižare i trgovine odjećom za bebe što će biti dozvoljeno ponovno otvaranje od utorka.

Međutim, svaka regija odlučila je primijeniti nova pravila na drugačiji način, podijelivši se oko pripreme takozvane „faze-2“ oporavka, koja će se postupno uvoditi nakon 3. maja.

Dok su Pijemont i Lombardija, među najteže pogođenim, odlučili zadržati stroga pravila karantene, ograničavajući aktivnosti dozvoljene za ponovno otvaranje, drugi sjeverni regioni, poput Veneta i Ligurije, izabrali su drugačiji pristup.

Veneto je, na primjer, započeo novu fazu koju je guverner Luca Zaia nazvao “mekim zatvaranjem”.

Novom naredbom izdanom u ponedjeljak, Zaia je ublažio granicu i dozvolio udaljavanje 200 metara od kuće za trčanje i fizičke vježbe i dozvolio tržnice na otvorenom. Također je dozvolio izletišta i roštilje za predstojeće proslave 25. aprila, Dan oslobođenja i Prvi maj – veoma popularni među Talijanima – ali samo unutar privatnih dvorišta i samo sa članovima porodice.