Iz Toplana poručuju: Imamo projekat za uštedu gasa što bi smanjilo račune građanima

KJKP Toplane uputile su Vladi KS-a informaciju o strateškom projektu čija je vrijednost 5.365.000 eura, a koji treba rezultirati ogromnim uštedama, kao i smanjenjem zagađenja u KS-u, piše Oslobođenje.

Berin Alagić, direktor Toplana, kazao je Oslobođenju da u saradnji s potencijalnim strateškim partnerom, slovenačkom kompanijom Petrol, imaju priliku da uđu u zajednički četverogodišnji projekat koji bi kao krajnji rezultat Toplanama mogao donijeti uštedu u potrošnji prirodnog gasa između 5 i 8 posto trenutne potrošnje, kao i smanjenje emisije CO2 u količini od 77.000 tona.

“To znači da bi Toplane uštedjele između 1,5 i 2,3 miliona KM na godišnjem nivou, a smanjenje emisije CO2 bilo bi ekvivalentno smanjenju zagađenja zraka u KS-u koje prouzrokuje oko 50.000 automobila, što je sigurno značajan korak u smanjenju ukupnog zagađenja zraka” rekao je Alagić.

Uštedama u potrošnji gasa otvaraju se mogućnosti za potencijalno održivo snižavanje cijene prema krajnjim korisnicima, dodatnim investicijama u staru i zapuštenu infrastrukturu, dodatno unapređenje usluga te digitalizaciju procesa.

“Prva faza predviđa pilot-demonstracijski projekat na lokaciji grijnog područja Zetra, koji uključuje 23 toplotne podstanice i 1.848 objekata priključenih na sistem daljinskog grijanja te realizaciju visokoučinkovite kogeneracije ukupnog kapaciteta 2 MW i digitalnu transformaciju u smislu smanjenja potrošnje primarnog goriva i lakšeg nadzora i upravljanja sistemom. U toku ove faze je predviđena priprema za sve ostale dijelove sistema daljinskog grijanja, 47 manjih i srednjih kotlovnica sa 193 toplotne podstanice te preostale 94 krovne kotlovnice” navodi Alagić.

Investicija u cijeli projekat iznosila bi 5.365.000 eura, od kojih postoji mogućnost za 30 posto grant-sredstava od Republike Slovenije (Centar za međunarodno sudjelovanje i razvoj – CMSR) do 30 posto ukupne investicije, odnosno 1.609.500 eura.

“Na ovaj način KJKP Toplane bi bile u potpunosti digitalizovane i spremne za sve izazove u budućnosti, kroz povećanu fleksibilnost i produktivnost” istakao je Alagić.