Iz ugla dr. Nade Koluder Ćimić: Kraj utakmice između virusa i čovjeka još se ne nazire

Dio tima PZU “Eurofarm Centar – Poliklinika”, prim. prof. dr. sc. med. Nada Koluder Ćimić, specijalista infektolog je ispred Eurofarm Centra dala osvrt na pandemiju COVID-19 u našoj zajednici.

COVID-19 je planetarna pošast koja je ozbiljno zaprijetila čovječanstvu. Uzrokuje je virus SARS CoV-2 čiju biologiju i imunologiju slabo poznajemo. Pripada istoj porodici kao SARS, MERS, ali i virusima obične prehlade. Virus se moćno nametnuo svojom snažnom potentnošću, agresivnošću, afinitetom prema imuno nezaštićenom čovjeku što je dovelo do njegovog nekontroloisanog širenja, piše Patria.

Da li je koronavirus sličan nama bliskom virusu gripe? Kakve su njegove epidemiološke i kliničke karakteristike?

U odnosu na gripu epidemiološka slika je blaža, ali je opasniji jer je nov, “nevidljiv”, uglavnom ga prenose kliconoše, odnosno osobe bez simptoma, a takvih je oko 90% u populaciji. Preostali stariji, hospitalizirani, hroničari, al i osobe s akutnim bolestima su golem problem u svakoj zajednici.

Naime, kada se jedan zdravstveni sistem susretne s velikim brojem respiratorno teško oboljelih ljudi, a kandidati su prije svega netom pobrojani, onda je neminovan veliki i stalan pritisak pod kojim isti puca. Takav crni scenarij pokušava se izbjeći poduzimanjem određenih, već primjenjenih higijensko epidemioloških mjera kojima se izvjesno usporava prenošenje virusa.

To je, između ostalog, podrazumjevalo i izolovanje mlađih od 18 godina koji su dobrim dijelom asimptomne kliconoše i starijih od 65 godina koji bi u kontaktu s korona virusom uglavnom imali teške forme COVID-19. Osobe srednje starosne dobi, nosioci radnih procesa, su izuzete jer se podrazumjevalo da će se odgovornije odnositi i prema mogućoj zarazi, a u slučaju pojave COVID-19 uglavnom bi se razvijala blaža do srednje teška klinička slika.

Poduzete mjere u našoj zajednici u prvoj fazi epidemije činile su se učinkovitim. Međutim, sve češće eksplozije slučajeva klinički jasne zaraze i smrti govore o tihoj sveprisutnosti nevidljivog neprijatelja kojeg u njegovom smrtnom pohodu ne mogu zaustaviti mjere ograničenog kretanja, socijalne distance, pranja ruku, zaštitnih maski, rukavica i dezinfekcije.

Evaluacija epidemije korona virusa u našoj zajednici u sadašnjem vremenu jasno ukazuje na dalji uzlazni eksponencijalni trend i sad već obavezno hitno uvođenje novih mjera. Dakle, IZOLACIJA, IZOLACIJA, IZOLACIJA treba da se dopuni TESTIRANJEM, TESTIRANJEM, TESTIRANJEM.

Na temelju egzaktnih pokazatelja dobijenih proširenim, kontrolisanim i nadalje stručno indikovanim testiranjem, odnosno aktivnim traženjem zaraženih, epidemiolozi bi mogli predvidjeti dalju dinamiku širenja i vremena ukazivanja platoa kao projekcije izravnavanja linije trenda, kada bi se krenulo s postepenom normalizacijom života.

Širenje testiranja na terenu pouzdanim molekularno – biološkim testovima bi trebalo biti definisano. Obuhvatalo bi ne samo one sa kliničkom slikom, nego ciljano i kontakte, sumnjive i one koji se primaju u bolnicu.

U konačnici, treba reći da svim ovim mjerama virus neće biti savladan, ali ćemo usporenjem kroz vrijeme ili dobiti taj “imunitet krda” ili dragocjeno vrijeme do svjetske proizvodnje kvalitetnog cjepiva što bi spriječilo dalje egzistiranje virusa u datoj populaciji. Kraj utakmice između virusa i čovjeka još se ne nazire. Budimo razumni i strpljivi.