Kako i kada će se ove godine moći putovati na Jadran?

Kretanje kroz Evropu je blokirano, a pitanje je kada i kako će biti omogućen protok ljudi preko državnih granica, pa je u ovom momentu teško prognozirati kada će to biti u mogućnosti da se implementira, a svijet vrati u normalu.

Hrvatski ministar turizma Gari Capelii kazao je kako je još teško definisati sve oko relaksiranja mjera u borbi protiv koronavirusa, jer se stvari mogu mijenjati iz dana u dan, ali stvari polako postaju jasne.

“S domaćim turizmom idemo snažno, startat će Cro kartica, za strance iz ovih 5,6 zemalja rješava tehničke stvari, svaki gost koji uplati aranžman, imat će e- propusnicu i imat će koridor”, kaže Cappelli, prenosi Oslobođenje.

Hrvatski ministar dodaje da će čekati na rješenje u okviru Evropske unije, a ako tu ne bude rješenja ići će se na bilateralne dogovore sa državama.

“Sve će se jasno znati kako epidemiološki to treba urediti. Ipak stvari ne treba komplikovati i moramo pronaći najkvalitetnije rješenje za narednu sezonu”, kaže Cappelli.

Na osnovu preporuke epidemiologa i razgovora sa lokalnim zajednicama, odredit će se način na koji će gradovi biti otvoreni.