Kimi Raikkonen: “Vožnja stazom je muška stvar, a igrice su samo zabava”

Legendarni i bivši svjetski prvak u Formuli 1, Kimi Raikkonen izjavio je kako su virtualne utrke, odnosno igrice zabava, ali i gubljenje vremena.

“E-sport je zabavan, ali mene ove internetske igre ne zanimaju”, rekao je svjetski prvak iz 2007. u intervjuu talijanskom listu Corriere della Sera.

“Radije bih strpljivo čekao dan kada ćemo se utrkivati na pravim stazama. Vožnja pravom stazom je muška stvar, a e-sport je zabava “, rekao je legendarni Finac.

Dodao je kako igranje virtualnih utrka nema nikakve veze sa simulatorima koje koriste F1 ekipe.

“Pravi simulatori su potpuno drugačiji i puno složeniji od onih koji se koriste u internetskim utrkama. Za mene je takva vožnja gubitak vremena i samo zabava.”

Raikkonen je u karijeri upisao 312 nastpa u F1, uz učinak od 21 pobjede, a čak 103 puta se penjao na jedno od tri pobjednička postolja. On je 2007. godine bio prvak u bolidu Ferrarija, a dvije godine je nastupao i u svjetskom prvenstvu u rallyju, tačnije 2010. i 2011. godine. U Formulu 1 se vratio 2012. godine , a ove sezone je trebao nastupati za Alfa Romeo.

Raikkonen je drugi vozač F1 sa najviše nastupa, a ispred njega je Brazilac Rubens Barrichello, koji ima 326 utrka u svojoj karijeri.