Krizni štab KS-a: U Sarajevu pozitivno deset osoba, među njima trudnica i dvoje djece

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo na koronavirus su testirane 182 osobe, a od tog broja pozitivno je deset. Kako je kazala Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS-a hospitaliziran je 21 pacijent na Klinici Podhrastovi, od kojih su dva na respiratoru. Oporavljene su tri osobe.

“Od 31. januara do 14. aprila u KS-u ukupno je testirano 1.515 osoba, a broj zaraženih je 84. Od toga sedam je retestiranih slučajeva, osam izliječenih te četiri smrtna slučaja”, navela je Pilav.

Ona je rekla da je među novooboljelim i dvoje maloljetne djece. Oni su, kako je rekla, zbrinuti i pod nadzorom, kao i trudnica u 4. mjesecu trudnoće. Radi se, kako je rekla, o lakim kliničkim slikama.

“Djeca su zbrinuta i pod stalnom specijalističkom kontrolom ljekara iz primarne zdravstvene zaštite. I trudnica je u kućnoj izolaciji ali zbog svog stanja pod punim ljekarskim nadzorom”, kazala je Pilav.

Govoreći o obdukcijama, Pilav je pojasnila da one nisu u nadležnosti Kriznog štaba KS-a ali da su dali jasne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, na način kako se to provodi u svijetu tako i u BiH.

Komandantica Štaba civilne zaštite KS-a Nihada Glamoč kazala je da je jučer u 15 sati 18 osoba izašlo iz karantina na Bjelavama, a da su stigle dvije osobe s GP Izačić i GP Orašje.

Navela je da su 24 osobe prekršile mjere samoizolacije, dok ih je 16 prekršilo policijski sat. Također, istaknuto je da je u posljednja 24 sata 316 osoba prijavljeno na biro, a ukupan broj prijavljenih od proglašenja stanja prirodne nesreće sada je 2.391.