Mjere su urodile plodom: Čitlučani su stavili koronu pod kontrolu

Hercegovačko-neretvanski kanton najpogođeniji je pandemijom Covid-19 u BiH, a po broju oboljelih prednjači Čitluk gdje je zabilježen 81 slučaj. Sada je situacija stabilna, potvrdili su epidemiolozi, te u posljednjih nekoliko dana u ovoj općini nema zabilježenih novih slučajeva zaraze.

Nakon što je u samostanu i Majčinom selu u Međugorju otkriven prvi slučaj zaraze, u Čitluku su se počeli javljati prvi pacijenti pozitivni na virus. U prvih nekoliko dana u ovoj općini otkriven je veliki broj oboljelih te im je Zavod za javno zdravstvo dodijelio epidemiologa Andreu Jurić.

“Ja sam se uključila 4. aprila 2020. i od tada smo skupa sa direktoricom Doma zdravlja i HE službom Doma zdravlja sa CZ-om implementirali sve mjere za sprečavanje i suzbijanje pandemije. Mjere su kasnije urodile plodom i sada je situacija stabilna”, kaže Jurić, prenosi Oslobođenje Portal.

Naglašava da je posljednjih nekoliko dana bilo pozitivnih slučajeva u Čitluku i da se radilo o retestiranju osoba koje su odranije bile zaražene.

Stručnjaci su potvrdili da je situacija stavljena pod kontrolu zahvaljujući odgovornom ponašanju građana. Sami smo se uvjerili kako su uprkos tome što se popušta sa mjerama koje su izdate od kriznih štabova, te lijepom proljetnom vremenu, ulice ovog grada uglavnom prazne. Nekolicina građana koje smo sreli kaže nam da su optimistični u pogledu cijele situacije.

“Dobra je situacija, ništa nije kritično. Nadamo se da će popustiti još neke mjere”, rekao je za Oslobođenje mladić kojeg su sreli na ulici.

Djevojka koja je izašla kupiti namirnice i već žuri kući kaže:

“Svako jutro kad se probudim, običaj je pogledati na mobitel ima li novozaraženih jer su moji svi ovdje u Čitluku. Kada bih vidjela da je neko zaražen, većinom su to bili poznati.”