Na današnji dan: Otvoren obnovljeni hotel Bristol u Sarajevu

Bristol, jedan od najpoznatijih i najluksuznijih sarajevskih hotela iz vremena prije rata, raspolaže sa gotovo 12.500 kvadratnih metara funkcionalnog prostora.

Hotel je u ratu potpuno devastiran, a u privatizaciji ga je kupio investitor iz Saudijske Arabije “Shiddi International” i u njegovu višegodišnju rekonstrukciju uložio više od 40 miliona KM.

Posebna zanimljivost vezana za hotel Bristol jeste da je njegovo prvo otvaranje bilo je na Dan oslobođenja Sarajeva – 6. aprila, zatvoren je također 6. aprila, i ponovo je otvoren 6. aprila 2011.

Svečanom otvorenju prisustvovale su brojne zvanice kojima su se obratili direktor “Shiddi International Groop” Sulaiman Al – Shiddi, predsjedinik i direktor Shaza hotela Simon Coombs, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Hotel Bristol je obilježio mladost mnogih Sarajlija i kao feniks podigao se iz pepela. U njegovoj obnovi i gradnji bila je angažirana građevinska operativa grada.

Ponudu hotela čini 186 luksuzno opremljenih soba, od čega 98 superior soba, 72 deluxe sobe, 16 apartmana uređenih po najvišim svjetskim standardima – od kojih su dva deluxe apartmana (trosobna) i 14 junior apartmana (dvosobna). Hotel ima dva restorana – News i The Brasserie, te jednu kafe-slastičarnicu – Cafe Bristol.

Prvi gosti novog Bristola su bili učesnici Sarajevo Business Foruma 2011.