Na današnji dan umro Gavrilo Princip

Na današnji dan 1918. godine od tuberkuloze je preminuo Gavrilo Princip, koji je u historiji ostao zapamćen kao čovjek koji je usmrtio austro-ugarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Gavrilo Princip, sin poštara, rođen je u julu 1894. godine u mjestu Obljaj kod Bosanskog Grahova. Bio je jedno od devetero djece, od kojih je jedno umrlo u djetinjstvu. Njegovo zdravlje od najranije je dobi bilo problematično i patio je od tuberkuloze. U Sarajevu je pohađao Trgovačku školu.

Princip se u maju 1912. godine preselio se u Beograd. U Beogradu je nastavio školovanje, završio srednju školu i stupio u dodir s tajnom organizacijom Crna ruka. Za vrijeme Prvoga balkanskog rata prijavio se u Srpsku vojsku kao dobrovoljac ali je odbijen.

28. juna 1914. godine, nakon što je Nedeljko Čabrinovic neuspješno pokušao izvršiti atentat na nadvovjvodu Ferdinanda bacivši bombu na njegov automobil, Gavrilo Princip i njegovi saučesnici bili su uvjereni da će morati odustati od svog nauma.

Ipak, u povratku iz sarajevske Vijećnice, Ferdinandova povrka je promijenila planiranu rutu. Gavrilo Princip stajao je u blizini Latinske ćuprije i kada je ugledao povorku kako ide prema njemu iskroistio je priliku.

Obzirom da je imao samo 19 godina, Princip nije mogao biti osuđen na smrt, pa je stoga osuđen na 20 godina u zatvoru.

Preminuo je 28. aprila 1918. godine (u 24. godini života) od tuberkuloze u zatvoru tvrđave Terezin u Češkoj.

Tri godine kasnije, tačnije 1921. godine njegovo tijelo preneseno je u Sarajevo i pokopano u zajedničku grobnicu atentatora Mlade Bosne. Za vrijeme rojalističke Jugoslavije na mjestu atentata postavljena je spomen ploča koja je okupacijom Nezavisne Države Hrvatske i dolaskom njemačke okupacijske sile maknuta. Utemeljenjem socijalističke Jugoslavije ploča je vraćena i postavljene su stope na mjestu odakle je pucao u prijestolonasljednika.

Proglašenjem samostalne Bosne i Hercegovine, stope su uklonjene.