Naučnici Vladi KS uputili dokument sa konkretnim koracima u borbi protiv koronavirusa

Najeminentniji stručnjaci mikrobiologije, virusologije, epidemiologije, infektologije i gentike koji čine Naučno tijelo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom tokom pandemije održalo je nekoliko sastanaka kako bi Kriznom štabu Kantona Sarajevo pomoglo u borbi protiv koronavirusa.

Tijelo čine profesori i doktori Mirsada Hukić, Nihad Fejzić, Damir Marjanović, Fadila Serdarević, Sajma Dautović i Rijad Konjhodžić.

Nakon nekoliko sastanaka, Naučno tijelo Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Kriznog štaba za praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom uptilo je Vladi KS, Ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu preliminarni dokument u kojem eminenti stručnjaci predlažu konkretne korake u borbi protiv korona virusa.

Nakon višednevnih konsultacija i velikoga broja neformalnih sastanaka sa pojedinim zvaničnicima i medijskih nastupa,…

Posted by Prof dr. Damir Marjanović on Thursday, 16 April 2020

Prema riječima Damira Marjanovića, koji je član ovog tima, učinili su to samoinicijativno nakon nekoliko održanih sastanaka članova ovog tima jer ih niko još zvanično nije kontaktirao.

Kazao je kako je ekipa stručnjaka održala višednevne konsultacije i veliki broj neformalnih sastanaka te su se kantonalnom premijeru i ministru obratili 7. aprila s konkretnim sugestijama glede procesa testiranja na koronavirus, a tri dana kasnije su iz medija saznali da je formirano naučno tijelo kojeg čine on, doktor nauka Rijad Konjhodžić, profesorica Serdarević i profesorica Dautović.

“Uvažavajući postojeće modele funkcioniranja i prezauzetosti odgovornih osoba, po kojima nas još niko nije zvanično kontaktirao, a u želji da svoj posao, kao i uvjek do sada, uradimo kako treba, samoinicijativno smo u proteklih par dana nas šestero održali sastanke i pripremili preliminarni dokument koji smo jutros dostavili na protokol vlade, ministarstva i kriznog štaba. Nadamo se i vjerujemo da će nadležni imati prilike da pročitaju ovaj uvodni dokument, te da će nam na osnovu njega zatražiti detaljna pojašnjenja i konkretnu razradu navedenih tačaka. U međuvremenu mi nastavljamo raditi dalje i nastavljamo pripremati sve materijale vezane za realizaciju misije ovoga naučnog tijela koju smo definirali”, napisao je Marjanović.

Izrazio je nadu da će vlasti iskoristiti maksimalno njihovo znanje u borbi protiv pandemije.