Novi respiratori bit će podijeljeni bolnicama u FBiH, razmatrano i otvaranje ljetnih bašti

Respiratori koje je za Federalnu upravu civilne zaštite nabavila firma “FH Srebrena malina d.o.o.” bit će podijeljeni bolnicama ovog entiteta.

O ovome je bilo riječi na današnjoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite te je donesena odluka da respiratori budu podijeljeni zavodima za javno zdravstvo i kliničkim centrima.

Za broj respiratora koji će dobiti svaki kanton, odnosno bolnica, preporuku su dali epidemiolozi, rečeno je Faktoru u Fedralnom štabu CZ.

S obzirom na to da su respiratori još uvijek na carini, nije poznato kada će ova odluka biti implementirana.

Faktoru je potvrđeno da odluka Štaba o nabavci respiratora postoji, da ju je potpisao direktor Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak u svojstvu načelnika Štaba, ali da Štab u cjelini nije odlučivao o izboru firme preko koje će oni biti nabavljeni. Taj posao je odradila Federalna uprava civilne zaštite.

Također, postoji i prethodna saglasnost Vlade FBiH o nabavci respiratora, kao i druge medicinske opreme i testova za koronavirus.

Federalni štab civilne zaštite nije raspravljao danas o samoj nabavci, odnosno izboru firme preko koje su respiratori nabavljeni. Preovladava stav da sve detaljno treba ispitati, rečeno nam je iz Štaba.

Na današnjoj sjednici bilo je govora i o početku rada ugostiteljskih objekata. Još nije donesena odluka, ali je najizglednije da će ljetne bašte početi s radom nakon 15. maja. To podrazumijeva i da će biti propisane stroge mjere kojih će se ugostitelji morati pridržavati.