Foto: Arhiv

Novi slučaj koronavirusa u Tuzli, vezan za klaster “Centar za srce”

Zaraza koronavirusom potvrđena je kod još jedne osobe iz Tuzle.

Tokom protekle noći u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli tokom protekle noći izvršena je analiza 23 uzorka. S novim slučajem broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu popeo se na 56.

Kako je potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba Ministarstva zdravstva, Zavod za mikrobiologiju tuzlanskog UKC-a potvrdio je infekciju koronavirusom kod osobe koja je vezana za klaster “Centar za srce”, odnosno Medicinskog instituta Bayer.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno sedam klastera, a najbrojniji je onaj u Centru za srce u Tuzli u kojem je registrovano 37 osoba koje su zaražene SARS-CoV-2 virusom.

U protekla 24 sata dva nova pacijenta hospitalizirana su u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli te ih je trenutno u ovoj zdravstvenoj ustanovi 17, pet je u Medicinskom institutu Bayer, a jedna osoba je u brčanskoj bolnici. Mjera kućne izaalcije je izdata za 31 osobu koja je pozitivna na koronavirus.

Podjećamo, u Bosni i Hercegovini je ukupno potvrđeno 616 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa, a danas 37. Također zabilježili smo i dva smrtna slučaja, jedan u Bijeljini, te jedan u Kaknju.