Novi spot hora Gazija premijerno je predstavljen danas

Novi spot mladih etuzijasta hora Gazija pod nazivom ”Bužimski ezani” premijerno je prikazan danas.

Hor duhovne muzike i sevdaha Gazija iz Bužima već skoro tri decenije egzistira i oduševljava svojim nastupima, koncertima i novim projektima koji afirmišu kulturno duhovno naslijeđe i bosansku sevdalinku.

Video spot je sniman u režiji i montaži Vahidina Veladžića, dok su scenarij napisali Sead Emrić i Vahidin Veladžić.

U rano proljeće 2020. godine u uslovima izolacije izazvane svjetskom pandemijom Gazije su iskoristile na najkreativniji način skladajući i snimajući novi spot kao podlogu za izvođenje poziva na molitvu, ezana.

Projekat Bužimski ezani, hora duhovne muzike i sevdalinke Gazija kreiran i realiziran u ambijentu Starog grada Bužima vratio nas je u duboke korijene tradicije Bosne i Hercegovine.

Islamska duhovna tradicija u Bužimu egzistira od 1576. godine. Dakle, tačno 444 godine. Prvi ezani su u davnom 16. stoljeću bili učeni upravo sa kula i tabija ovog veličanstvenog arhitektonskog zdanja. Prva bužimska kamena džamija Fethija je sastavni dio bužimske tvrđave i upravo je ona ishodište i centar interesovanja ovih mladih ljudi.
Na samom izvoru duhovnosti, nadahnuti su neprekinutom tradicijom koja već više od četiri stoljeća traje nad Bužimom, cijelom Krajinom, Bosnom i Hercegovinom i šire.

U svom scenskom prikazu Gazije su nastojali prepoznati i afirmisati sve činjenice koje su ostale u tradiciji ovog naroda, a vezane su za čarobne trenutke iščekivanja ezana za početak ramazanskih iftara.

Na oronulim zidinama Stare kamene džamije Fethije u Bužimu, mujezini Gazija su na simboličan način proučili ezane i dali jasan znak da se iz ove džamije ezan proširio i na cijelu Krajinu i da je upravo ova džamija u bužimskoj tvrđavi biti rasadnik mnogih džemata koji će kasnije rezultirati osnivanjem brojnih medresa u Krajini te u moderno doba i Islamskim fakultetom u Bihaću.

Osim bosanskih nošnji ovi razdragani momcni nose i bajrak sa kojim žele da ukažu na slavnu odbranu grada Bužima od agresora pod upravom alemdara Ahmeda Bajrektarevića iz 1737. godine. Bužimski ezani u izvedbi Gazija su u savršenom skladu sa trešnjevim beharom i zvukovima prirode.