Od jutros u BiH potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, 12 osoba se oporavilo

Od jutros su u Bosni i Hercegovini potvrđena 34 nova slučaja zaraze koronavirusom.

Laboratorija u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu tokom noći testirala je 129 uzoraka, od čega su tri pozitivna na koronavirus.

Sva tri pozitivna su iz Cazina, potvrdila je Faktoru jutros prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra.

Testirani su uzorci, osim Cazina, još iz Sarajeva, Bihaća, Velike Kladuše, Goražda, Prače, Ključa i Sanskog Mosta.

U Kantonu 10 još tri osobe su zaražene koronavirusom, a sve tri su iz Livna, potvrdila je za portal Klix.ba kantonalna ministrica zdravstva Vasilija Broćeta.

Kazala je kako su to pokazali posljednji rezultati testova na COVID-19 koji su se radili u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

”Kod nas je prvi slučaj koronavirusa registrovan prošlog petka, a sada već imamo 25 oboljelih osoba”, kazala je ministrica navodeći kako su svi slučajevi povezani.

Žarište koronavirusa u Livnu je prema njenim riječima selo Smričani iz kojeg su svi oboljeli.

Podsjetimo, prvi slučaj koronavirusa u Livnu je zabilježen u petak, 4. aprila, kod pripadnika Oružanih snaga BiH koji je boravio u Banjoj Luci, a za deset dana broj oboljeli je u tom kraju 25.

Prva osoba koja je zaražena koronavirusom umrla je 12. aprila u livanjskoj bolnici.

Ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić kazao je da je u protekla 24 sata u RS-u testirano ukupno 336 osoba, od čega je njih 28 bilo pozitivno na COVID-19.

Šeranić je istakao da su od novih slučajeva, 15 muškarci i 13 žena, a sedam je hospitalizovano u UKC RS-a u Banjoj Luci i jedno u bolnici u Trebinju. Devet ih je iz Banje Luke, šest iz Kotor Varoši, po troje iz Teslića i Trebinja…

“Kod većine je bliski kontakt ili imaju historiju putovanja u rizične zemlje. Imamo i dijaliznih pacijenata, pa ćemo u skladu s procedurom uraditi sve što se tiče njih jer su hronični bolesnici” rekao je Šeranić.

U ovom krugu testiranja uzimani su uzorci i zdravstvenih radnika i svi su negativni. Do sada je 14 radnika iz javnih zdravstenih ustanova u RS-u bilo pozitivno na koronavirus i dva iz privatnih bolnica.

“Oni koji su na prvoj liniji, tu su svi na poslu, odnosno oni koji rade direktno u infektivnim klinikama i domovima zdravlja. Bilo je potrebno dodatno zapošljavanje što se tiče sanitarnih tehničara i inžinjera” rekao je danas Šeranić.

Ukupno je do sada 453 ljudi u RS-u pozitivno na koronavirus. Trenutno je u UKC RS-a u Banjoj Luci 46 teških pacijenata, a na respiratoru je pet osoba. Do sada se ukupno 179 osoba u RS-u oporavilo.

U Bosni i Hercegovini je do sada zabilježeno 1.80 slučajeva zaraze koronavirusom od čega je 39 osoba izgubilo život, dok se 218 osoba oporavilo.