Od koronavirusa preminuo “srpski Al Capone” Dragoslav Kosmajac

Kontroverzni srbijanski biznismen Dragoslav Kosmajac (67) preminuo je jutros od posljedica COVID-19.

On je, prenosi Blic, krajem marta hospitaliziran zbog ove bolesti, a stanje mu je od početka bilo ozbiljno.

Kosmajac je više puta dovođen u vezu sa trgovinom narkoticima, ali je 2014. godine uhapšen zbog neplaćanja poreza, a potom je optužen i za davanje mita. Međutim, krajem 2018. godine Apelacioni sud pravosnažno je oslobodio Kosmajca od optužbi za malverzacije sa općinskim zemljištem, potvrđujući tako prvostepenu presudu Višeg suda.

Nazivali su ga “srpskim Al Caponeom”, “najvećim narko-bosom u Srbiji”, a prema podacima “bijele knjige kriminala” MUP-a Republike Srbije, prvi put je navodno hapšen 90-ih godina u Beču.

Neki od njegovih najbližih saradnika bili su Ljubiša Buha Čume i Dušan Spasojević Kum. Međutim, zaobišla ga je “Sablja”, policijska akcija koja je počistila veći dio kriminalnog miljea nakon ubistva srbijanskog premijera Zorana Đinđića.

Inače, vlasnik je brojnih nekretnina, ugostiteljskih objekata širom Srbije i u zemljama zapadne Evrope. Kada su ga beogradski policajci uhapsili, procjenjivalo se da posjeduje ugostiteljske objekte, kuće, stanove i zemljišta u vrijednosti od 10,7 miliona eura. Navodno, njegova imovina na zapadu procjenjuje se i na milijarde eura.

Navodno je tokom boravka u austrijskom zatvoru upoznao izvjesnog Kolumbijca, jednog od najbližih saradnika kolumbijskog narko-bosa Pabla Escobara, i preko njega se povezao sa tada u svijetu najmoćnijim krijumčarem kokaina. Ovo poznanstvo navodno ga je lansirao u sam vrh liste najbitnijih kriminalaca za krijumčarenje kokaina od Kolumbije do Evrope.

On, uprkos pretpostavkama i nagađnjima, nikada zapravo nije doveden u direktnu vezu sa drogom, jer nije postojao nijedan dokaz kojim će biti potkrijepljena teza o “misterioznom srpskom narko-bosu”, bez klana, bez grupe, koji nikada ne dolazi u kontakt sa “robom”, ali je, navodno, švercuje u vrtoglavim količinama.

– Kosmajac je povezan sa međunarodnim krijumčarima opojne droge i u Južnoj Americi, odakle organizira transporte velikih količina kokaina za Evropu a odavno ima i uhodani kanal za krijumčarenje heroina iz Turske, Bugarske i Makedonije preko SR Jugoslavije za zemlje zapadne Evrope i to najčešće za Njemačku i Italiju (tzv. “Balkanski put”).

Posao Kosmajca je organiziranje nabavke transporta i preprodaje opojnih droga i sam nikada ne dolazi u kontakt sa narkoticima niti licima koja neposredno vrše navedene poslove već za određene poslove angažira najčešće članove grupe Buha Ljubiše zvanog Čume i Duleta Spasojevića zvanog Kum – podaci su koji se nalaze u “bijeloj knjizi”.

Kosmajac je posjedovao i dokumente BiH, koje je dobio u Trebinju u periodu kada je šef policije u tom gradu bio bivši direktor SIPA-e Goran Zubac.