Općina Ilidža projektom intenzivne poljoprivredne proizvodnje protiv posljedica pandemije

Općina Ilidža, kao socijalno osjetljiva ustanova, ustupila je na korištenje 30.000 kvadratnih metara neiskorištenog zemljišta u Sokolović-Koloniji u vlasništvu općine, JP PD Butmir za sjetvu, kao jedan od načina ublažavanja posljedica pandemije koronavirusa.

Zemljište će se iskoristiti u cilju povećanja poljoprivredne proizvodnje, kako bi se nadomjestila eventualna nestašica poljoprivrednih proizvoda za najugroženije socijalne kategorije, a koji su i najviše pogođeni trenutnim stanjem.

Prema riječima načelnika Općine Ilidža prof.dr. Senaida Memića prvobitna namjera bila je da se stanovnicima koji izraze želju za poljoprivrednom proizvodnjom dodjeli po jedna poljoprivredna obradiva cjelina od oko 300 metara kvadratnih, kako bi svojim radom imali korist za sebe i svoje porodice.

S obzirom da je sezona sijanja na izmaku, odlučeno je da se predmetno zemljište ustupi PD Bumir, isključivo u cilju poljoprivredne obrade, čime će se isto efikasnije, ekonomičnije i potpunije iskoristiti.

Uvažavajući dugogodišnju uspješnu saradnju, PD Butmir će imati obavezu da određenu vrijednost usjeva podjele socijalno ugroženom stanovništvu.

“Smatramo da je na ovaj način predmetno zemljište maksimalno iskorišteno i da će, imajući u vidu da se radi o velikoj površini, osjetno se pomoći najugroženijim kategorijama društva, u onom trenutku kada im bude i najpotrebnije”, istakli su.