Osuđenici KPZ Doboj odrekli se hrane kako bi je donirali narodnoj kuhinji

Svih osamdeset osuđenika Kazneno-popravnog zavoda u Doboju odreklo se svoje jednodnevne hrane kako bi je donirali MFS-EMMAUS-ovoj narodnoj kuhinji u Doboju, koja ima 290 korisnika.

Stotinu hljebova, konzervirane hrane, slatkiša kao i drugih prehrambenih namirnica uručeno je danas narodnoj kuhinji. Pored prehrambenih artikala, uprava KPZ Doboj donirala je i zaštitne maske i rukavice koje su odmah podijeljene korisnicima kuhinje, zajedno sa hranom.

Kako je istakao direktor KPZ Doboj Branko Miletić, zatvorenici su nakon čitanja novina došli na tu ideju, te je iznijeli upravi zatvora.

Osuđenici KPZ Doboj su listajući dnevnu štampu pročitali da su u nekom kazneno-popravnom zavodu, osuđenici svoj dnevni obrok donirali licima u stanju socijalne potrebe. Ponukani time, obratili su se upravi sa zahtjevom da se i oni odreknu svog obroka jedan dan i mi smo na osnovu tog zahtjeva prihvatili tu odluku, prikupili svu hranu koja je trebala biti servirana danas osuđenicima te je donirali narodnoj kuhinji u Doboju“, kazao je Miletić.

Dalje dodaje da je ispunjena glavna svrha ovakvih zavoda, a to je resocijalizacija osuđenika.

Smatram da je ovo veoma human gest osuđenih lica, koja su shvatila koliko je potrebna pomoć licima u stanju socijalne potrebe. Naglasio bih još jednu vrlo bitnu stvar, a to je da svrha rada kazneno-popravnih ustanova, jeste upravo resocijalizacija osuđenika koja je ovim činom potpuno ostvarena“, dodao je Miletić, direktor KPZ Doboj.

Iz EMMAUS-a ističu da se radi o činu zaista vrijednom pažnje i da im je drago da su u doba pandemije koroanvirusa, koja vlada svijetom, socijalno osviješteni svi ljudi bez izuzetka, što potvrđuje i današnja akcija osuđenika.

Hvala svim osuđenicima koji su donirali obrok i podržali naše udruženje, u ovom slučaju narodnu kuhinju gdje se zbog epidemiološke situacije povećava broj korisnika. Bilo kakva pomoć u ovom vremenu je dobro došla i sva zaprimljena hrana će odmah biti podijeljena našim korisnicima“, kazao je Ešef Husičić, šef kuhinje u MFS-EMMAUS-u, saopćeno je.