Pehar i Mandić ne znaju ništa o Srebrenoj malini, respiratore nabavlja Civilna zaštita FBiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar rekao je danas na press konferenciji u Sarajevu da je Zavod izradio u martu mjesecu ove godine plan potreba za nabavku medicinske opreme, materijala i dezinficijenasa.

“Taj plan usvojio je Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH i on je dalje poslan na Krizni štab Federalne uprave Civilne zaštite. Prema tom planu za Federaciju BiH naznačili smo da je potrebno 300 respiratora. Mi nismo bili uključeni u nabavku, niti je to nama osnovna zadaća, nabavku vrši Civilna zaštita Federacije BiH “, pojasnio je Pehar.

Rekao je da ne zna koliko košta jedan respirator, te da je iz medija saznao da je na tržištu nejasno stanje što se tiče nabavke medicinske opreme vezane za pandemiju koronavirusa.

O slučaju Srebrena malina i nabavci 100 respiratora, izjavi ministrice finansija Jelke Miličević koja je rekla da nije ispoštovana procedura,istragama koje vode SIPA i Tužilaštvo Kantona Sarajevo ministar Mandić je rekao da ne bi komentirao, zbog činjenice da je već otvorena istraga.

“Ministarstvo zdravstva nie uključeno u Federalni štab Civilne zaštite, mi smo savjetodavbi organ. Nismo upućeni u navedeni slučaj, tako da to ne bih komentirao, neka istraga dovrši svoj posao “, kazao je ministar Mandić.

Pehar je dodao da Zavod za javno zdravstvo FBiH nije upoznato sa procedurama nabavke, te da ne bi mogao odgovoriti na pitanje da li su one ispoštovane.

Vlasnik i direktor firme Srebrena malina je TV voditelj Fikret Hodžić, koji je jučer potvrdio da je njegova firma iz Kine uvezla 100 respiratora za potrebe zdravstvenog sistema Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmete za provjeru postupaka nabavki respiratora i testova za koronavirus Vlade Federacije. SIPA također provjerava nabavku 100 respiratora, od kojih je 80 već isporučeno, a koje je nabavilo poljoprivredno gazdinstvo Srebrena malina.

Na čelu Federalnog štaba Civilne zaštite nalazi se Fahrudin Solak.