Peršić: U FBiH testirano 959 uzoraka u protekla 24 sata, od toga je 15 pozitivnih

Stručni savjetnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Peršić na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je u protekla 24 sata u ovom entitetu 15 novih slučajeva zaraženih koronavirusom.

Testirano je 959 uzoraka u protekla 24 sata, a do sada je ukupno 14.485 testiranih.

U FBiH je dosada potvrđeno ukupno 826 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Najveći broj je u HNK 238, potom u ZDK 132, u KS 112. Ukupno oporavljeno 256 osoba u FBiH, 21 pacijent u protekla 24 sata. Kontinuirano imamo porast oporavljenih slučaja“, kazao je u obraćanju Perišić.

Još jednom je podsjetio da ublažavanje mjera ne znači kraj borbe sa pandemijom koronavirusa.

U kontekstu ublažavanja mjera, ne smije se shvatiti pogrešno da je to kraj borbe sa pandemijom. Naprotiv, mi smo praktično na početku sa pandemijom i trebamo biti svjesni da ćemo živjeti i dalje u okolnostima stalne prijetnje. I dalje imamo kontinuirani prenos i borba će trajati vrlo dugo”.

“Ublažavanje mjera je vezano s jedne strane da u novim okolnostima društvo i sistem moraju funkcionisati, a s druge strane pretpostavlja se da su svi ljudi se upoznali sa značajem prevencije i dosta toga naučili o virusu. Potpuno pogrešno shvatanje je da smo pri kraju pandemije“, zaključio je u obraćanju medijima.

Podsjećamo, do trenutka pisanja ovog teksta, u Bosni i Hercegovini je ukupno zabilježeno 1.516 zaraženih osoba, 624 oporavaka, te 59 smrtnih slučajeva.

Sarajevska sehara napominje da iako su ublažene mjere prevencije, te ukinut policijski sat, to ne znači da je koronavirus pobijeđen. Apelujemo na sve građane da nose zaštitnu opremu, te postupaju kako nadležne institucije govore. Također, apelujemo da građane slušaju i slijede samo stručne osobe.