Pitali smo Udruženje ugostitelja i vlasnike kafića: Da li će cijene u kafićima rasti ili opadati

Pandemija koronavirusa u cijelom svijetu dovela je do velike ekonomske krize, a štete koje su pretrpjele mnoge kompanije, firme, udruženja, pa tako i ugostitelji nemoguće je procijeniti.

Ključan problem hotelijera i ugostitelja u BiH jeste što su nažalost “prepušteni sami sebi”. Unatoč mnogim apelima da dobiju pomoć od nadležnih, bilo je uzalud. Ugostitelji u Kantonu Sarajevo očajni su i predviđaju veoma negativan ishod nakon pandemije koronavirusa. U strahu su i za opstanak njihovih kafića, restorana i svih ugostiteljskih objekata.

Najveći njihov problem je što oni direktno moraju prodati uslugu, da bi mogli isplatiti plate, doprinose, rente i režije, i tako svaki mjesec. Međutim, šta ako dva mjeseca ne rade, a moraju platiti sve to?!

Iz Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo za Sarajevsku seharu istakli su kako je trenutno veoma teška situacija.

“Vrlo je teško reći šta i kako dalje. Vrlo je teška situacija. Većina živi u nadi da će poćeti raditi do kraja mjeseca aprila. Prognoze upravnog odbora su ako se ovo oduži na naredna tri mjeseca 30 do 40 posto objekata će morati napustiti ovu djelatnost. Većina ugostiteljskih objekata obavlja djelatnost u iznajmljenim prostorima tako da su zakupoprimci opterećeni i sa te strane”, istakli su za Sarajevsku seharu iz ovog udruženja.

Ciljano za kafiće o cijenama su poručili da smatraju da postoji mogućnost povećanja cijena.

“Mišljenja smo da će cijene ostati na istom nivou, barem do kraja godine. Ukoliko dođe do smanjenja broja ugostiteljskih objekata postoji mogućnost da se cijene povećaju”, poručili su iz Udruženja ugostitelja Kantona Sarajevo.

Vlasnici i menadžeri kafića u Sarajevu svakako su bespomoćni da na bilo koji način poboljšaju situaciju po pitanju rada njihovih ugostiteljskih objekata.

Vlasnik poznatog kafića “Vatra” u Sarajevo istakao je da po pitanju cijena u kafićima ne može tačno prognozirati da li će se cijene značajno smanjiti ili naglo povećati, jer smatra da sve zavisi od adaptacije ugostitelja na ishod cjelokupne situacije.

“Jako teška vremena dolaze, i svi smo toga svjesni. Neki u manjoj mjeri, neki u većoj. Ovo je kriza koja će sigurno imati posljedice na ekonomiju naredne dvije godine, minimalno. Nema turizma, nema finansijske pomoći, sve je stalo. Što se cijena tiče u kafićima, to je stvar tržišta i adaptacije na ishod čitave situacije. Trenutno ne mogu o tome govoriti, jer je još za nas sve ovo nepoznat ishod krajnje situacije. Sve u svemu, da će biti problema, bit će”, poručio je za Sarajevsku seharu vlasnik kafića “Vatra”, Kenan Čedić.

Caffe slastičarna Vatra
Caffe slastičarna Vatra

Menažer nargila bara na Dolac Malti “Argelini”, Tarik Mahmut, kazao nam je da ne očekuje porast cijena u ovim objektima jer je to, kako smatra, jako osjetljiv faktor s kojim ne treba tako lako postupati.

“Smatram da je novonastala situacija pandemije uzdrmala sve ugostitelje, kako vlasnike tako i radnike. Najugroženiji smo u ovoj situaciji jer smo djelatnost koja bi virusu ‘pomogla’ najbolje da se brže širi. Mišljenja sam da ćemo zadnji početi sa radom, a to je tek kada prođe sve. Neki ugostitelji ovise samo od ljeta, sezone, stranaca i Sarajevo film festivala”, kazao je za Sarajevsku seharu Mahmut.

Dalje navodi da ugostitelji ovo ljeto ne očekuju značajan broj turista.

“Mislim da je ova sezona na ‘staklenim nogama’ jer je čitav svijet stao i ovo ljeto ne očekujemo značajan broj turista i stranaca. No ipak, nakon ovog svega očekujem veliku navalu od domaće klijentele, koja se vjerovatno zaželjela druženja i izlazaka”, dodaje Mahmut.

Hookah bar Argelini
Hookah bar Argelini

I on prognozira da će cijene ostati na istom nivou, ali da bi neki ugostitelji mogli nižim cijenama privlačiti klijentelu.

“Što se tiče cijena, ne očekujem neke promjene jer to je jako osjetljiv faktor s kojim se ne smije igrati samo tako. Smatram da će većina ugostitelja koji već imaju razrađen posao ostati na istom, dok očekujem od onih ‘manjih’ da iskoriste priliku da privuku klijentelu sa nižim cijenama. Posla će sigurno biti ali znatno manje u odnosu na prethodne sezone”, rekao je za Sarajevsku seharu menadžer kafića “Argelini” Tarik Mahmut.

Obzirom da Sarajevska sehara veoma cijeni i uvažava stavove svojih čitalaca, svakako smo putem ankete željeli saznati kakvog su mišljenja naši čitaoci po pitanju povišenja ili smanjenja cijena u kafićima nakon pandemije koronavirusa. Međutim, namjerno smo ovdje izuzeli mogućnost odgovora da će ostati na istom nivou. Tim potezom smo željeli da vidimo šta bi prevagnulo ukoliko cijene ne mogu ostati na istom nivou.

Od ukupno 253 glasa, čak 156 osoba smatra da će cijene u kafićima nakon pandemije koronavirusa biti povišene, dok je 97 osoba mišljenja da će cijene biti snižene.

Zanimljivi su bili i komentari na anketi.

Ako potraje ova pandemija dalje od maja bit će povišene“, kazao je jedan naš čitaoc, dok je vrlo brzo uslijedio odgovor od drugog čitaoca koji je napisao da “ako potraje dalje od maja neće više niko kafe u životu vidjet“.

Jedan je ipak samo kratko prokomentarisao da će cijene ipak ostati iste.

Svakako možemo reći da će situacija za naše ugostitelje, ali i za sve nas biti teška i dosta zahtjevna , ali i da ćemo kao prava Sarajevska raja uspjeti proći i kroz taj nažalost težak period te svi skupa završiti kao pobjednici.