Početkom maja GRAS počinje raditi, a u ponedjeljak probna vožnja

Direktor KJKP GRAS, Jakub Kubur, najavio je za ponedjeljak probnu vožnju vozila bez putnika, a ministar saobraćaja Adi Kalem predviđa da bi početkom maja javni gradski saobraćaj mogao ponovo proraditi.

Ministar je istakao da će se prijevoz putnika organizovati uz poštivanje svih mjera i preporuka štaba Federalnog štaba civilne zaštite, Kantonalnog štaba Civilne zaštite, Kriznog štaba zdravstva, piše Faktor.

Ovo podrazumijeva obavezno nošenje maski i rukavica, socijalna distanca, češća dezinfekcija vozila, dezinfekcija ruku putnika prilikom ulaska u vozila.

”Očekujemo početkom maja da javni gradski prijevoz putnika krene, ali u prilagođenom obliku, u skladu sa naredbama, mjerama i preporukama nadležnih organa i institucija. Od sastanka sa prijevoznicima u KS, 20. marta 2020. godine i totalne obustave saobraćaja, te odluke Vlade KS da se uvede vandredni prijevoz za uposlenike u zdravstvu i sigurnosti, dogovoreno je da se prijevoznici pripremaju kao da će “sutra” krenuti saobraćaj. Prijevoznici od tog dana vrše pripreme i provjeru mobilnih kapaciteta, te sanaciju infrastrukture” objasnio je Adi Kalem, ministar saobraćaja KS.

”Pripremamo vozila koja će izaći na probnu vožnju u ponedjeljak, na tramvajskim i trolejbuskim linijama. Nekoliko autobusa nije ni prekidalo rad jer prevozimo medicinske radnike i zaposlene u MUP-u ”– izjavio je Jakub Kubur, v. d. direktora GRAS-a.

Kubur je također dodao da je vrijeme nesreće iskorišteno za popravke tramvaja, trolejbusa kao i minibusa.

”Posvetili smo pažnju i saobraćajnoj infrastrukturi, tramvajskoj pruzi i mreži za napajanje strujom. Zamijenili smo oko 200 metara šina i oko 200 metara kontaktnog voda za tramvaje i trolejbuse. Uredili smo sve tramvajske skretnice i mrežne skretnice na trolebujskim linijama. Kako odrede nadležni koliko može biti putnika u jednom vozilu, mi ćemo to poštovati. Osigurali smo dovoljne količine sredstava za dezinfekciju vozila i stajališta”

Za početak u GRAS-u ima dovoljan broj vozača međutim:

”Mnogim vozačima istekli su ugovori koji su primani na određeno vrijeme, a sada im nisu produženi nakon proglašenja pandemije koronavirusa. U Ministarstvu saobraćaja su obećali da će se vozačima kojima su istekli ugovori na određeno vrijeme biti produženi. Jedna smjena u odvijanju tramvajskog saobraćaja broji 35 vozača. Ukoliko se veoma brzo ne obnovi ugovor vozačima tramvaja, ubrzo ćemo imati problem, ali za početak imamo dovoljno vozača” , upozorio je direktor GRAS-a