Pomoć Kine Siriji stala u samo dvije kartonske kutije

Pomoć Kine stigla je u Damask u srijedu nakon izbijanja koronavirusa i u Siriji, za koju mnogi strahuju da će imati razorni utjecaj na zdravstveni sektor u ovoj zemlji.

Sirijski državni mediji saopćili su da su kompleti za testiranje Covid-19 stigli na međunarodnu zračnu luku Damask. Dokotori će koristiti ove komplete za testiranje kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa u zemlji.

Kineski veleposlanik u Damasku rekao je da je isporuka bila prva serija medicinske pomoći za Siriju, a uskoro će uslijediti još isporuka.

Fotografija isporuke pomoći ostavila je mnoge Sirijce ozbiljno razočarane svojim dugogodišnjim saveznikom od kojeg su očekivali dosta više.

Sirijski i kineski dužnosnici, svi u maskama za lice, prikazani su na ceremoniji koja je obilježila dolazak zaliha koje su nesmetano stajale na asfaltu oko dvije kartonske kutije.

“Kina je isporučila medicinske potrepštine Siriji u borbi protiv # COVID19, i da, te dvije kutije bile su zalihe”, rekao je sirijski analitičar Danny Makki na Twitteru.


Fotografije koje su podijelili Sirijci prikazuju kako radnici prskaju dvije kutije – za koje se tvrdi da sadrže testne setove – dezinfekcijskim sredstvom, dok su ih dužnosnici stali promatrati.

Ubrzo nakon što je posada spustila dvije kutije u Damasku, avion je poletio za Bejrut, gdje je isporučen ostatak tereta.

Iako je u Siriji prijavljeno samo 33 slučaja i dva smrtna slučaja od koronavirusa, stručnjaci vjeruju da je bolest mnogo raširenija u zemlji.

Rat, korupcija, sankcije i pogoršanje zdravstvenog sistema znače da će izbijanje bolesti vjerojatno imati pogubni utjecaj na Siriju.