Poruka solidarnosti iz Sarajeva snažno odjeknula u Washingtonu i svijetu

Poruka solidarnosti koju je Grad Sarajevo uputio američkom narodu i vladi u zajedničkoj borbi protiv pandemije koronavirusa, snažno je odjeknula u Washingtonu, ali i među brojnim bh. građanima u svijetu.

Američki State department, odjel za politička i vojna pitanja, prenio je na svom Twitter profilu fotografiju i poruku gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake.

Učinili su to i brojni prijatelji BiH u SAD i širom svijeta, naglašavajući snažne veze koje BiH ima sa SAD.

Posebno je bila značajna poruka američke ambasade u Sarajevu koja se na društvenim mrežama zahvalila na ovom činu podrške, kada je na sarajevskoj Vijećnici projicirana zastava SAD sa porukom: “Stojimo uz vas, kao što se vi uvijek bili uz nas“.

Također, bratski grad Dayton je prepoznao važnost poruke pa ju je prenio i vijećnik iz ovog grada u američkoj državi Ohio – Mat Joseph. On je posebno zahvalio gradonačelniku Abdulahu Skaki, koji nedavno bio u službenoj posjeti SAD čime su veze dodatno ojačane.

Ovo je predivno. Sarajevo je uz nas, hvala gradonačelniku Skaki“, naveo je Joseph.

Također, bh. zajednica u SAD je zabilježila ovaj događaj, pa je i najpoznatiji bh. košarkaš Jusuf Nurkić prenio fotografiju Vijećnice. Isto su učinile zajednice Bosanaca iz Sent Luisa i Bosansko-američko savjetodavno vijeće.

Sjedinjene Američke Države postale su najveće svjetsko žarište širenja opasnog virusa sa više od pola miliona zaraženih, saopćila je Gradska uprava.