Prednosti bojenja: Rješava vas stresa i zabrinjavajućih misli

Bojenje psihoterapeuti mogu koristiti i u terapiji. Prednosti bojenja mogu biti ogromne, omogućavajući vam da se isključite iz svijeta i usredotočite na svoju kreativnost.

Bojenje može pomoći smanjiti nivo stresa i anksioznosti

Bojenje geometrijskih uzoraka može vam pomoći da smanjite razinu stresa i da budete manje anksiozni, tvrdi jedno istraživanje. To je zato što kada se usredotočimo na jednostavne zadatke, mozak nam se opusti i razina stresa ili tjeskobe opada.

Pomaže da poboljšate moždane funkcije

Bojenje razvija vaš mozak jer zahtijeva korištenje obje strana mozga – kreativne i logičke polutke. Kada odabirete boje i kreativno razmišljate, koristite kreativnu stranu, a kada se fokusirate, organizirate i stvarate ideje, koristite logičku stranu.

Pomaže da poboljšate fokus

Sjedenje i koncentrisanje na uzorak koji se nalazi ispred vas, bez stalnog ometanja društvenih mreža i mobitela, znači da se trebate fokusirati na to što radite. Morate se oduprijeti mobitelu i drugim smetnjama prilikom bojenja i tako vježbate koncentraciju.

Bojenje može imati slične učinke kao i meditacija

Bojanje vam može pomoći da se usredotočite na taj trenutak i da se isključite od drugih stvari koje vas ometaju ili da zaboravite na negativne misli. To znači da vas bojanje može dovesti u sadašnjost i pomoći vam da usporite um, poput meditacije.

Pomaže da prakticirate svjesnost

Mindfulness (svjesnost) je tehnika koja se usredotočuje na sadašnjost i ne dopušta vašim zabrinjavajućim mislima da lutaju po budućnosti. Budući da bojanje znači da se moramo usredotočiti na zadaću koji nas čeka, možda ćete zaboraviti na zabrinjavajuće misli i usredotočiti se na bojanje, barem na kratko.

Može pomoći da uklonite negativne misli

Umjetnost se smatra vrijednim lijekom za one koji pate od trauma i problema mentalnog zdravlja. Kad je u pitanju bojenje, fokus koji vam je potreban da ispunite oblike može vam pomoći da negativne misli zamijenite aktivnošću bojenja koja vam ne dopušta da razmišljate o njima.

Bojenje se više ne smatra djelatnošću koja je namijenjena samo djeci, budući da je sve popularnije među odraslima. To može biti zato što bavljenje umjetnošću zapravo može povećati naše samopouzdanje.