Predsjedništvo BiH usvojilo sedam zaključaka za pripremu učešća na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan

Predsjedništvo BiH danas je usvojilo sedam zaključaka koji se odnose na pripremu učešća na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan, koji je planiran za početak maja u Zagrebu, ali i na samo pristupanje BiH Evropskoj uniji.

Zaključke Predsjedništva Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti:

1. Predsjedništvo BiH će s ciljem ubrzanja procesa pristupanja BIH EU inicirati i voditi reformu ostvarivanja potrebnog stepena usklađenosti sa kriterijima za članstvo na temelju realizacije 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

2. Predsjedništvo BiH u svjetlu predstojećeg Samita u Zagrebu potvrđujući članstvo u Evropskoj uniji kao strateški vanjskopolitički cilj i prioritet BiH pokreće proces realizacije 14 ključnih prioriteta kao uspostavljanje “ad hoc” Političke radne grupe.

3. Političku radnu grupu članovi Predsjedništva BiH čine članovi Predsjedništva sa predsjedavajućim na čelu, predsjedavajući Vijeća ministara BiH s dvoje zamjenika o članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH. a ona će se sastati u roku od pet dana od usvajanja ovog zaključka.

4. Predsjedništvo BiH nalaže predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka u skladu sa odlukom o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija pokrenu incijativu za održavanje sjednice KOlegija za evropske integacije i Direkcije za evropske integracije u BiH s ciljem iniciranja procesa izrade Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

5. Akcioni plan za realizaciju 14 ključnih prioriteta na Prijedlog Kolegija usvaja Vijeće ministara BiH u roku do 30 dana od dana iniciranja procesa izrade a on sadrži konkretne mjere, nadležne institucije, jasno utvrđene i mjerljive indikatore te rokove za realizaciju.

6. Zadužuje se Vijeće ministara BIH da jednom mjesečno izvještava Predsjedništvo o ostvarenom napretku kao i o uočenim poteškoćama u procesu implementacije Akcionog plana za realizaciju 14 ključnih prioriteta.

7. OVaj zaključak stupa na snagu danom donošenja.