Pregled najbitnijih vijesti iz svijeta koje se odnose na koronavirus: U Evropi smrtnost od koronavirusa prelazi 90.000

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa premašio je 90.000 u Europi, što je i dalje najgore pogođena zona na svijetu sa dvije trećine globalnog broja od 137.000 smrtnih slučajeva i više od polovice od 2.100.000 slučajeva potvrđenih širom svijeta, navodi svjetska zdravstvena organizacija.

“Ostajemo pred očima oluje”, izjavio je novinarima u četvrtak Hans Kluge, direktor WHO-a za Europu, primjećujući trend pada broja u Španiji, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Švicarskoj.

Italija je najgore pogođena koronavirusom, s 22.170 smrtnih slučajeva, a slijedi Španija sa 19.130, navodi se u najnovijem AFP-u.

MMF tvrdi da će Azija ove godine pretrpjeti nulti ekonomski rast

Ekonomski rast Azije ove će se godine zaustaviti prvi put u 60 godina, pošto koronavirusna kriza uzima “bez presedana” uslužni sektor u regiji i glavna izvozna odredišta, objavio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond. MMF očekuje 7,6-postotno povećanje azijskog ekonomskog rasta sljedeće godine uz pretpostavku da suzdržavajuće politike uspijevaju, ali dodao je da su izgledi vrlo neizvjesni.

Trump podstiče teoriju zavjere o virusu

Američki predsjednik spomenuo je teoriju da je pandemija počela kad je patogen slučajno pobjegao iz laboratorija u Wuhanu, a dodatno je doveo u pitanje kineske brojke o izbijanju.

Trump nije odstupio od svoje odluke da zaustavi financiranje Svjetske zdravstvene organizacije.

Kina odbacuje optužbe: Nema dokaza da je koronavirus napravljen u laboratoriju

U demantu ministarstva vanjskih poslova se navodi da tvrdnje o razvoju virusa u laboratoriju nemaju naučnih dokaza, a i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je istakla nekoliko puta da ne postoje dokazi o tome.

“Želimo vas podsjetiti da WHO ponavlja da nema dokaza da je novi koronavirus proizveden u laboratoriju. Mnogi poznati medicinski eksperti iz cijelog svijeta vjeruju da tvrdnje o takozvanom ‘bijegu virusa’ iz laboratorije nisu bazirane na naučnim činjenicama”, izjavio glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian.

U Italiji od jučer testirano više od 60 hiljada osoba, rast novozaraženih za 30 posto

U Italiji je prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježeno 3.786 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što predstavlja rast (+30%) broja novozaraženih u odnosu na dan ranije kada je zabilježen 2.667 novi slučaj.

Prema podacima Civilne zaštite Italije, u posljednja 24 sata preminulo je 525 ljudi, a oporavilo se 2.072.

U Španiji blagi rast broja novozaraženih, za 24 sata preminula 551 osoba

Prema najnovijim podacima u posljednja 24 sata zabilježeno je 5.183 novih slučajeva zaraze koronavirusom što predstavlja mali rast u odnosu na dan ranije kada je zabilježeno 5.092 nova slučaja. Jučer je u ovoj državi preminula 551 osoba, a oporavila su se 3.944 pacijenta.

Prema podacima španskog ministarstva zdravstva, Španija je do sada registrovala ukupno 182.816 osoba zaraženih koronavirusom. Od posljedica koronavirusa u ovoj je državi do sada preminulo 19.130 ljudi, a oporavilo ih se 74.797.

Vladajuća stranka Južne Koreje ostvarila je apsolutnu pobjedu

Ljevičarska demokratska stranka predsjednika Moon Jae-in i njena manja podružnica osvojili su 180 mjesta u skupštini od 300 mjesta – što je najveća većina u nacionalnoj skupštini bilo koje stranke od prelaska Južne Koreje na demokratiju 1987. godine.

Gotovo 700 mornara francuskog nosača aviona pozitivno na koronavirus

Najmanje 668 mornara dodijeljenih mornaričkoj skupini francuskog nosača aviona Charles de Gaulle pozitivno je testirano na virus.
U ostalim vijestima iz Francuske, Amazon je naredio privremeno zatvaranje svih šest svojih distributivnih centara u francuskoj nakon što je jedan francuski sud presudio da ne čine dovoljno na zaštiti svojih radnika uslijed pandemije koronavirusa.

Veliki događaji vjerovatno se neće nastaviti do 2021. godine, kaže gradonačelnik LA-a

Gradonačelnik Los Angelesa, Eric Garcetti, rekao je u srijedu da je malo vjerovatno da se koncerti i sportski događaji nastave barem do 2021. godine, jer se grad i dalje bori protiv pandemije koronavirusa.
S ovom tvrdnjom su se djelimično složili i gradonačelnik NY Bill de Blasioa i guverner Kalifornije Gavin Newsom. Obojica su rekli da će proći puno vremena dok skupovi od 100 i više ljudi budu uobičajeni.

Globalni broj smrtnih slučajeva prolazi 140.000

Prema istraživanjima sa Univerziteta Johns Hopkins, najmanje 142.651 osobe su umrle od početka epidemije, a najmanje 2.128.751 zaraženih.

Iz SAD-a prijavili 30.487 novih slučajeva 15. aprila

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti u Washingtonu (CDC) zaključio je da sa ovim brojevima i današnjih do sada 5.603 novih slučajeva zaraze, SAD-u do sada ima 653.751 slučajeva.

Do sada suu Sjedinjenim Američkim Državama preminule 33.434 osobe. Do trenutka pisanja ovog teksta, zabilježeno je 846 novih smrtnih slučajeva.

U Francuskoj preminulo 17.167 osoba

Iz Pariza su naveli da je preminulo 1.438 osoba, uključujući 924 iz domova za njegu, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od izbijanja koronavirusa iznosio 17.167.

Prof Jérôme Salomon, šef zdravstvene uprave, također je objavio da su registrovali 2.632 nova slučaja zaraze , tako da je u Francuskoj trenutno zaraženo 147.863 osoba.

Pariz-Peking konflikt se produbljuje

Diplomatski spor između Francuske i Kine nastavlja se jer francuski senatori zahtevaju da znaju zašto se članak, koji je spor i izazvao, i dalje nalazi na web stranici kineske ambasade, uprkos tome što je francuski ministar pozvao ministra vanjskih poslova.

U samo jednom staračkom domu u Engleskoj umrle 24 osobe

Public Health England radi na pružanju podrške staračkom domu u kojem je preminulo 24 stanovnika, uključujući 8 koji su bili pozitivni na Covid-19. Vijeće okruga Staffordshire saopćilo je da je u samo nešto više od tri sedmice, u domu došlo do 24 smrtna slučaja, uključujući 16 koji nisu testirani na virus.

Usamljena djeca migranata preseljena iz grčkih kampova

U cilju zaštite svog naroda od Covid-19, djeca koja su migrirala u Grčku evakuisana su iz zemlje. Djeca su poslana bez pratnje, prisiljena da izdrže teške uvjete u pretrpanim egejskim ostrvskim kampovima, preseljena su u Luksemburg. Dvanaestero najmlađih danas je poletjelo iz Atine.

1 milion testova biti će uvezeno širom Afrike

U Africi će od iduće sedmice biti uvezeno više od milion testova na koronavirus kako bi se riješio jaz u procjeni broja slučajeva na kontinentu, rekao je čelnik zdravstvenog tijela Afričke unije.

Iako je broj slučajeva virusa širom kontinenta u četvrtak bio iznad 17.000, zdravstveni zvaničnici kažu da nedostatak testiranja znači da ih ima mnogo više.