Pregled slučajeva u BiH: U Tuzli 12. dan zaredom negativni testirani uzorci, raste broj oporavljenih

U Bosni i Hercegovini danas je zabilježeno 65 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pozitivne vijesti stižu iz Tuzlanskog kantona gdje su svi testirani uzorci negativni već 12. dan zaredom.

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Kantona Sarajevo, danas je na konferenciji za novinare govorila o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u ovom kantonu. Naglasila je da cijeli region, izuzev Srbije, dostiže plato epidemije.

Navodi kako je u KS u posljednja 24 sata testirano 247 osoba, od kojih je jedna osoba pozitivna. Od početka epidemije testirano je 8.213 osoba, 131 nalaz bio je pozitivan, od kojih su 22 retestirana.

Trenutno je u ovom kantonu 65 aktivnih slučajeva koronavirusa, 28 osoba oporavljeno je u potpunosti, njih četvero u posljednja 24 sata, a preminulo je šest osoba. Ukupno hospitaliziranih u KS je 10, od kojih se osam nalazi u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a dvije u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš.

U Zavodu za mikrobiologiju Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar u protekla 24 sata na Covid-19 testirano je ukupno 269 uzoraka, a od toga je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pozitivno šest osoba, i to četiri iz Mostara te po jedna iz Čitluka i Čapljine.

U Covid bolnici SKB-a Mostar trenutno su smještena 22 bolesnika, od kojih je dvoje na respiratoru u izuzetno teškom stanju, dok su bolesnici koji nisu na potpornoj terapiji kisikom, stabilno. Hospitalizirano je dvoje novih bolesnika, a preminulih nije bilo.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u toku noći testirano je 158 uzoraka, od kojih je samo jedan iz Bihaća bio pozitivan.

Iz SKB Mostar je saopćeno da je izvršeno testiranje 94 uzorka, a pet ih je bilo pozitivno. Zaražene su tri osobe iz Čitluka i dvije iz Mostara.

Na Univerzitetskom klničkom centru (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata na koronavirus testirana su 172 uzorka i svi su negativni, rekla je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić. To znači su već 12. dan zaredom, svi testovi urađeni na virus SARS-CoV-2 u UKC-u Tuzla negativni, a za to vrijeme urađena su 1.633 testa.

Štab Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona saopćio je večeras da su u poslijepodnevnim i večernjim satima, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirana 94 uzorka, od kojih iz Hercegovačko-neretvanskog kantona nema pozitivnih.

Podsjećamo, ukupan broj zaraženih od koronavirusa u BiH je 1.486, a danas su zabilježena dva nova smrtna slučaja. Od virusa korona oporavilo se ukupno 592 osobe, dok su četiri u teškom stanju.

Sarajevska sehara apeluje građanima da prate upute isključivo nadležnih osoba i institucija, da ostanu u svojim domovima ukoliko izlazak nije nužan, te time sačuvaju svoje, ali i živote svih nas.