Pregled stanja u BiH: Pozitivne vijesti iz Goražda, Mostara i sve veći broj oporavljenih

U Bosni i Hercegovini danas je zabilježeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom . Pozitivne vijesti stižu iz Goražda i Mostara gdje danas niti jedan testirani uzorak nije pozitivan na koronavirus.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 376 uzorak od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Pozitivni su testovi osoba iz Bihaća, Zenice, Travnika, Sarajeva i Bugojna.

Ministar Alen Šeranić na konferenciji za medije potvrdio je da je u Republici Srpskoj testirano 512 uzoraka od kojih je 31 pozitivan.

U ovom entitetu potvrđena je zaraza kod šest korisnika doma za stare iz Skender Vakufa, kao i sedam zdravstvenih radnika.

U posljednjih pet dana na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde nije registrovan nijedan novi slučaj infekcije koronavirusom – potvrdila je danas direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo dr. Medina Bičo.

Prema njenim riječima, povećan je broj oporavljenih od koronavirusa.

Na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi trenutno je hospitalizirano devet pacijenata. Dvoje je danas otpušteno sa liječenja, a sutra će najvjerovatnije iz ove klinike još troje oporavljenih pacijenata biti pušteno kući.

U Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu su večeras testirana 92 uzorka na prisustvo koronavirusa. Kako je za medije potvrdila generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović, jedan uzorak je pozitivan na COVID-19.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, tokom dana, na COVID-19 testirana su 123 uzorka. Kako su kazali iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko – neretvanskog kantona, nijedan uzorak nije pozitivan.

Podsjećamo, u BiH je ukupno zabilježeno 1.413. slučajeva zaraze koronavirusom. Nažalost danas je jedna osoba preminula od posljedica zaraze ovim virusom. Ukupno je izliječenih i oporavljenih 485 osoba.

Sarajevska sehara apeluje građanima da prate upute isključivo nadležnih osoba i institucija, da ostanu u svojim domovima ukoliko izlazak nije nužan, te time sačuvaju svoje, ali i živote svih nas.