Pregled stanja u BiH: Pozitivne vijesti iz mnogih bh. gradova

U Bosni i Hercegovini ukupno je zabilježen 1.421. slučaj zaraze koronavirusom. Pozitivne vijesti stižu iz mnogih bh. gradova jer iz dana u dan raste broj oporavljenih od ovog virusa.

U BiH do sada se od koronavirusa oporavilo 538 osoba.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u Republici Srpskoj, a koronavirus potvrđen je kod još šest osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Riječ je o licima iz Banje Luke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika.

Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Јedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

Starija žena kod koje je bilo potvrđeno prisustvo novog koronavirusa preminula je u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Svi uzorci testirani tokom četvrtka na koronavirus za osobe iz Hercegovačko-neretvanskog kantona su negativni.

Kako je u četvrtak navečer saopćio Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na Covid-19 tokom dana su testirana 123 uzorka, a nijedan bio nije pozitivan.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar tokom dana je na COVID-19 testirano 129 uzoraka.

Kako su kazali iz Štaba civilne zaštite HNK, pozitivno je šest uzoraka.

Riječ je o četiri osobe iz Mostara, te po jednoj iz Čapljine i Čitluka. Broj osoba pozitivnih na koronavirus u Mostaru sada je 71, u Čitluku 96 a u Čapljini 24.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić ocijenio je da je taj entitet na poluvremenu kada je riječ o epidemiji koronavirusa, ali i upozorio da odluka Federacije BiH da se ljudi sa granice, umjesto u karantine, upućuju u kućnu izolaciju, epidemiološki ugrožava RS.

Podsjećamo u BiH je danas nažalost zabilježen i jedan smrtni slučaj, dok su četiri osobe u teškom stanju.

Sarajevska sehara apeluje građanima da prate upute isključivo nadležnih osoba i institucija, da ostanu u svojim domovima ukoliko izlazak nije nužan, te time sačuvaju svoje, ali i živote svih nas.