Premier liga Engleske bi se mogla vratiti do sredine juna

Klubovi Premier lige razgovarali su o nastavku sezone od 13. do 14. juna, nakon što je Uefa izrazila želju da do 31. jula završe svoja takmičenja kako bi august ostao slobodan i jasan za završetak Lige prvaka i Lige Evrope.

Pismo upravnog tijela europskog fudbala osnovalo je dvosatni konferencijski poziv u petak u kojem je istraženo kako se može zaključiti Premier liga.

Premijer liga ne želi da dovodi zdravlje ljudi u pitanje i organizovanje utakmica prije mogućnosti za sigurno odvijanje ne žele forsirati.

U najboljem slučaju, klubovi bi imali „predsezonu“ od 10. ili 14. maja, dajući igračima četiri sedmice da povrate kondiciju, s tim da bi im minimum trebao biti postavljen na dvije sedmice. Ako je trening počeo tri ili četiri sedmice prije vikenda 13. i 14. juna, u danima otvaranja mogu se naći igrači koji treniraju pojedinačno ili u malim grupama kako bi se osigurala najbolja zaštita prije nego što su ekipe zajedno radile kao i obično.

Protokoli koje su osmislili Premier liga i ljekari klubova i potpisala nadležna tijela imali bi testiranja na početku i bili bi na raspolaganju da pokušaju osigurati siguran povratak u igre. Oni koji su na utakmicama – igrači, klupsko osoblje, zvaničnici, zaštita i mediji – morali bi biti testirani i morale bi postojati procedure koje će se baviti potencijalnim velikim skupinama navijača koji se okupljaju izvan stadiona.

Želja Uefe je da se Liga šampiona i Liga Evrope moraju započeti od ponedeljka, 3. avgusta, a finale prvog biće održano u subotu 29. avgusta, a poslednje koje se igra nekoliko dana prije.

Ako se Premier liga ponovo pokrene 13. juna – u subotu, to bi im dalo sedam sedmica da završe sezonu. Pošto je u 16 klubova ostalo devet utakmica, a Manchester City, Sheffield United, Aston Villa i Arsenal imaju po 10, čini se da bi vremenski okvir mogao biti dovoljno dugačak da se kampanja ugodno okonča.

Razumije se da je Premier liga svjesna najgoreg scenarija s obzirom na nepredvidivost koronavirusa i koliko dugo može potrajati. Pesimističan je stav da se nijedan fudbal ne može nastaviti do oktobra, sedam mjeseci nakon posljednjeg kruga utakmica.