Premijerka Novog Zelanda smanjila platu sebi i ministrima zbog pandemije koronavirusa

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern smanjit će plate sebi i ministrima u vladi za 20 posto tokom narednih šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

The Guardian piše da je Ardern u objašnjenju te odluke navela da je veoma važno da najplaćeniji političari pokažu svoju moć tako što će biti solidarni s radnicima koji i tokom ove krize odlaze na posao, ali i s ljudima čija je egzistencija upitna.

Osim sebi i vladinim ministrima, najavila je da će plate smanjiti i šefovima javnih službi te da ta odluka odmah stupa na snagu.

Objasnila je da se plate neće smanjiti zaposlenima u javnim službama koji su na prvoj liniji, policajcima i zdravstvenim radnicima.

Plata Jacinde Ardern bit će smanjena za 47.104, zatim ministrima u kabinetu za 26.900, a potpredsjedniku Vlade Winstonu Petersu za 33.473 novozelandskih dolara.

“Ako je ikada postojalo vrijeme da se ublaži razlika među grupama ljudi na Novom Zelandu to je sada. Odgovorna sam za izvršnu vlast i upravo ovdje možemo donositi i poduzimati mjere. Riječ je o iskazivanju solidarnosti”, kazala je Ardern.

Novi Zeland ima 1.386 zaraženih i devet umrlih od koronavirusa.