Presjek slučajeva u BiH: Tuzlanski kanton i HNK bez pozitivnih slučajeva, na KCUS-u jedan pozitivan

Danas su u Bosni i Hercegovini registrovana 33 nova slučaja zaraze COVID-19 i jedan smrtni slučaj. U toku dana 19 osoba je proglašeno oporavljenim.

U protekla 24 sata u Federaciji BiH 18 pozitivnih od 549 testiranih uzoraka.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 tokom dana su testirana 132 uzorka. Svi uzorci su negativni, potvrđeno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u ZHŽ-u. Ukupno 70 u toj županiji. Četiri pacijenta iz Širokog Brijega i prvi slučaj iz Ljubuškog.

Koronavirus je sinoć u Mostaru uzeo još jedan život. Riječ je o muškarcu s područja Čitluka rođenom 1946.

Tuzlanski kanton (TK) je peti dan bez pozitivnih slučajeva na Covid-19. U protekla 24 sata testirano je 146 uzoraka i svi su negativni. Oporavljene su ukupno 23 osobe. Dosad su ugašena tri klastera.

Svega jedan uzorak krvi je pozitivan na korona virus, od 219 testiranih na KCUS-u tokom noći. Radi se o jednom pacijentu iz Sarajeva, ostali uzorci su negativni.

Ukupno 26 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus zabilježeno je u manjem bh. entitetu u protekla 24 sata, a testirano je 587 građana, saopćio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

Osam pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) pozitivno je na koronavirus.

Prema podacima od 17. aprila, kod osam pripadnika OSBiH testom je potvrđeno da su pozitivni na COVID-19, od kojih je sedam na bolničkom liječenju, a jedan pripadnik je u kućnoj samoizolaciji, potvdili su iz Ministarstva odbrane BiH (MOBiH).

Istovremeno, 90 vojnih lica je u samoizolaciji, a kod 15 pripadnika OSBiH oboljeli su članovi uže porodice.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 215 slučajeva, u Tuzlanskoj 82, Zapadnohercegovačkoj 69, Kantonu Sarajevo 90, Zeničko-dobojskom 81, Unsko-sanskom 65, Srednjobosanskoj županiji 33, dok je u Hercegobosanskoj županiji zabilježeno 29 slučajeva.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.