Presjek stanja u BiH: 23 novozaraženih i jedan smrtni slučaj

Danas je u Bosni i Hercegovini potvrđeno 23 novih slučajeva zaraze i 1 novi smrtni slučaj.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pored sredstava koja redovno izdvaja za funkcionisanje javnih zdravstvenih ustanova, uz ostale aktivnosti, izdvojili su i dodatna sredstva u iznosu od 8.000.000 KM za nabavku medicinske opreme i materijala u svrhu suzbijanja pojave koronavirusa i ublažavanja njegovih posljedica na području Kantona Sarajevo.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu u poslijepodnevnim satima testirani su uzorci iz Sarajeva, Breze, Goražda, Maglaja i Visokog, te je ustanovljeno da je 1 pozitivan na koronavirus.

Takođe, iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasili su se saopćenjem u kojem pozivaju Tužilaštvo KS da proširi istragu u slučaju smrti sarajevskog epidemiologa Šefika Pašagića.

“U cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Š. P. Generalna direktorica KCUS, Direktori disciplina KCUS kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom štabu zahtijevaju da Tužilaštvo obuhvati istragom i učešće prof. dr. Zehre Dizdarević u liječenju preminulog”, navodi se u saopćenju.

Zvaničnici Vlade HNK saopštili su kako je još jedna osoba preminula u bolnici u Mostaru od posljedica koronavirusa.

Radi se o pacijentici rođenoj 1945. godine i iz Čitluka je, kazao je Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNK.

Tokom dana u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar na koronavirus testirana su 34 uzorka, od kojih su iz Hercegovačko-neretvanskog kantona 2 pozitivna.

Kako su obavjestili javnost iz Štaba civilne zaštite HNK oba pozitivna slučaja su iz Čapljine.

HNK najugroženiji je dio Federacije BiH te jedini od kantona koji bilježi više od 200 zaraženih.

U Institutu za javno zdravstvo entiteta Republike Srpske u posljednja 24 sata testirana su 362 uzorka od koji je 5 pozitivnih na koronavirus.

Radi se o pet muškaraca koji su imali kontakt s već pozitivnim osobama. Dvije osobe su iz Kotor Varoši te po jedna iz Banje Luke, Prijedora i Teslića. Uz ovih pet slučajeva ukupan broj zaraženih prema entitetskoj evidenciji u RS-u je 458.

Na respiratoru se nalazi 5 pacijenata, a 37 ih je na intenzivnoj njezi na Univerzitetskom kliničkom centru u Banjoj Luci.

U posljednja 24 sata još 17 osoba se oporavilo.

Danas je u Republici Srpskoj Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić izjavio da će već pomenutu jednokratnu naknadu od 1.000 KM dobiti radnici u zdravstvenom sektoru koji su bili na poslu minimalno tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila.

Šeranić je rekao da pravo na ovu naknadu neće imati zaposleni koji su u ovom periodu bili na bolovanju ili godišnjem odmoru, a nisu upućeni na odmor odlukom direktora ili rukovodstva zdravstvene ustanove u skladu s organizacijom rada.

Na pistu sarajevskog aerodroma sletio je danas avion FlyBosnia s medicinskom opremom iz Kine.

U avionu su prevezene zaštitne maske, zaštitni veziri i zaštitne rukavice, a do kraja sedmice istim avionom iz Kine stići će i medicinska oprema koju je naručio vlasnik bh. kompanije Violeta, Petar Ćorluka.

Vlasnik Violete je naručio 6 respiratora, 100.000 kom 3sl. zaštitnih maski, 5.000 kom KN95 maski za liječnike, 15.000 kom zaštitnih odijela za bolničku upotrebu, 200.000 pari zaštitnih rukavica, 200.000 pari zaštitnih navlaka za obuću, zaštitne naočale i štitnici za lice. Troškove leta snosit će Evropska Unija.

U Bosni i Hercegovini do sada registrovano je 1.110 slučajeva zaraze koronavirusom, 41 smrtni slučaj i 253 oporavljenih.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.