Presjek stanja u BiH: 30 oporavljenih u toku dana, zaraženo dijete u Goraždu, te medicinska sestra u Tešnju

Do trenutka pisanja ovog teksta u Bosni i Hercegovini je potvrđeno ukupno 1.083 slučaja koronavirusa.

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo urađena su tokom dana 42 testiranja i sva su bila negativna na koronavirus.

Nakon toga, kako je potvrđeno iz KCUS-a, od novih 38 testiranih uzoraka iz Sarajeva, Goražda i Zenice dva su pozitivna i to iz Zenice, a radi se o retestiranjima.

Samo jedna medicinska sestra, od ukupno testiranih 18 zdravstvenih radnika Opće bolnice Tešanj i Doma zdravlja Tešanj, bila je pozitivna na koronavirus, potvrdio je načelnik te općine Suad Huskić.

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) potvrđen je još jedan slučaj koronavirusa, a riječ je o maloljetnom djetetu. Na području BPK-a koronavirusom je inficirano 11 osoba, dok su dvije izliječene.

Još jedna osoba sa područja Hercegovačko- neretvanskog kantona pozitivna je na koronavirus, pokazala su današnja testiranja, riječ je o osobi iz Čitluka.

U večernjim satima na KCUS-u su testirana 44 uzorka iz Sarajeva, Zenice, Goražda, Breze, Maglaja i Visokog, a svi testirani uzroci su negativni.

U toku dana zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze ovim virusom. Danas je u našoj zemlji zabilježeno i 30 oporavaka od koronavirusa, a takvih je ukupno 236.

Također, grupa od 18 bosanskohercegovačkih državljana koji su se 27. marta vratili iz Italije, napustili su danas karantin u Studentskom domu Bjelave u kojem su boravili po rješenju Federalnog ministarstva zdravstva.

Iako je prema našim propisima trajanje karantina 28 dana, premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić ističe da su nadležne epidemiološke službe dobile odgovor od Svjetske zdravstvene organizacije da u slučaju koronavirusa osobe mogu nakon 14 dana napustiti karantin.

Sarajevska sehara još jednom apeluje na sve građane da prate upute nadležnih institucija, te slušaju i slijede samo stručne osobe.