Presjek stanja u BiH: 51 novi slučaj, Vijeće ministara odlučilo kako će se raspodijeliti međunarodna pomoć

U Bosni i Hercegovini je danas zabilježen 51 novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna osoba je preminula.

Na KCUS-u u toku noći testirano je 178 uzoraka od kojih je 20 bilo pozitivno na prisustvo koronavirusa, potvrdila je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović.

Zaraženo je sedam osoba iz Sarajeva, tri iz Cazina i po dvije iz Velike Kladuše, Bosanske Krupe i Goražda.

Također su četiri osobe smještene u izolatorij KCUS-a.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru testirano je 46 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna. Zaražene su osobe iz Mostara, Čapljine i Čitluka.

U Banjoj Luci je testirana su 664 uzorka, a 28 je pozitivno. Zaraženo je 17 muškaraca i 11 žena.

Ministar Šeranić je na konferenciji za medije potvrdio da su zaražena i dva radnika UKC RS-a. Kao što smo ranije pisali u Banjoj Luci je jutros preminio muškarac koji je bio zaražen koronavirusom.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo je Odluku o principima raspodjele materijalne i finansijske međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanja, javlja Klix.ba.

Prema Odluci, međunarodna pomoć za zaštitu i spašavanje se dijeli po principu utvrđenom u procentima 62% za Federaciju Bosne i Hercegovine, 38% za Republiku Srpsku, te po 0,5% ove pomoći Federacija BiH i Republika Srpska dodjeljuju Brčko Distriktu BiH.

U skladu sa ovom odlukom, federalni dio pomoći biće raspoređen u jednakom omjeru na Federaciju BiH i 10 kantona, i to po 50%.