Presjek stanja u BiH: 59 novih slučajeva zaraze, donesena odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza između BiH i Srbije

Bosna i Hercegovina danas je zabilježila 59 novih slučajeva zaraze i 2 nova smrtna slučaja.

Novih šest slučajeva u BiH nakon testiranja 44 uzorka na KCUS-u

U laboratoriji na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu poslijepodne su testirana još 44 uzorka na koronavirus, a šest je pozitivnih rezultata.
Kako nam je potvrđeno zaraženo je pet osoba iz Maglaja i jedna iz Sarajeva, dok je kod drugog pacijenta iz glavnog grada BiH retestiranjem ponovo potvrđeno prisustvo virusa što se ne broji kao novi slučaj.

Prije nekoliko sati, kao što smo već pisali, na KCUS-u su stigli nalazi 45 testiranja, a utvrđeno je prisustvo koronavirusa kod jednog pacijenta iz Goražda.

Trenutno je u BiH registrovano 1.165 slučajeva koronavirusa. Od tog broja do danas se oporavilo 275 osoba, dok su 44 preminule.

Predhodno je na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) testirano 45 uzoraka, od kojih je jedan uzorak pozitivan na koronavirus. Testirana su i 42 uzorka u SKB Mostar, a pozitivne su tri osobe.

Danas je donesena i odluka o privremenom zatvaranju graničnih prijelaza za putnička vozila i pješake između BiH i Srbije

Granična policija Bosne i Hercegovina je obaviještena od Uprave granične policije MUP-a Republike Srbije da će od sutra 17. aprila od 17 sati do 21. aprila do 05 sati biti obustavljen saobraćaj za sva putnička vozila i pješake.
Tako će se obavljati samo saobraćaj teretnih motornih vozila na sljedećim graničnim prijelazima: SGP Mali Zvornik (Srbija) – MGP Karakaj (BiH), SGP Trbušnica (Srbija) – MGP Šepak (BiH), SGP Ljubovija (Srbija) – MGP Bratunac (BiH) i SGP B. Bašta (Srbija) – MGP Skelani (BiH).

U Istočnom Sarajevu služena liturgija s vjernicima, jednom kašikom vršili pričest

Danas je u Crkvi Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu služena liturgija povodom Velikog četvrtka uoči Vaskrsa. Liturgija je služena u prisustvu vjernika, uprkos svim naredbama i preporukama epidemioloških službi u BiH i svijetu da se izbjegavaju okupljanja te da se drži socijalna distanca u slučaju kontakta s drugim osobama.

Prvi dan ramazanskog posta 24. april, vjerski život će biti organiziran u okviru vanrednih mjera

Kako stoji u saopštenju Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u skladu s trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći ovdje.

Iz izolatorija na KCUS-u pobjegla osoba zaražena koronavirusom

“U 15:47 sati obaviještena je Druga Policijska Uprava Sarajevo da se jedna osoba samoinicijativno pješice udaljila iz Izolatorija objekta klinike u Podhrastovima, kao i da je pozitivna na koronavirus”, rekao je Hadžiabdić, dodavši da policijski službenici Uprave policije MUP-a KS preduzimaju neophodne mjere i radnje na pronalasku osobe.

Navodno, riječ je o stranom državljaninu za kojeg je utvrđeno da je pozitivan na koronavirus i koji je trebao biti upućen u izolatorij.

Donacija Slovenije: U BiH stiglo 10 šatora, 60 kreveta i vreća za spavanje, grijalice itd.

U Istočnom Sarajevu danas je izvršena primopredaja donacije Slovenije vrijednosti 130.000 eura, a koja je sačinjena od opreme koju će bh. vlasti koristiti za uspostavljanje karantina u jeku pandemije koronavirusa.

Iz Ministarstva sigurnosti su se zahvalili Vladi Republike Slovenije jer je i ta država na udaru koronavirusa pa ova pomoć još više znači za građane BiH.

Pored zahvale Sloveniji, zahvala ide i Evropskoj uniji jer je ova pomoć stigla u okviru mehanizma EU za Civilnu zaštitu.

Na banjalučki aerodrom sletio avion sa mađarskom pomoći

Na banjalučki aerodrom sletio je avion sa medicinskom pomoći iz Mađarske koja će poslužiti Republici Srpskoj u borbi protiv koronavirusa.

Ovu humanitarnu pomoć, u čijoj pratnji je stigao mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto, dočekali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

U kontingentu pomoći iz Mađarske trebali bi se naći respiratori, zaštitne rukavice, maske i druga medicinska oprema neophodna za borbu protiv virusa.

Muškarcu koji je sinoć umro u Banjoj Luci od posljedica koronavirusa ranije preminuli i roditelji

U Banjoj Luci je u prosjeku nešto manje od deset oboljelih dnevno od koronavirusa, što je povoljnije u odnosu na raniji period i razlog za blagi optimizam, ali nema opuštanja, rekao je danas gradonačelnik Igor Radojičić i pozvao građane da se nastave pridržavati propisanih mjera.
Podsjetio je na slučaj jedne banjalučke porodice, čija tri člana su preminula od virusa korona.

Svaki put kada pomislite da idete na neko okupljanje, zaboravite na sve mjere i preporuke, pomislite i na to da neko može da oboli, pa nažalost i da umre”, upozorio je Radojičić.

Podsjetio je da je trenutno oko 1.646 osoba u kućnoj izolaciji, što je manje u odnosu na nekoliko prethodnih dana, kada ih je bilo više od 3.000.

Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić“ dobila dezinfekcioni tunel

Od sada će svi zaposlenici i pacijenti prije ulaska u bolnicu proći kroz dezinfekcioni tunel te i na taj način prevenirati širenje zaraze koronavirusa. Odlučeno je od strane donatora da se tuneli doniraju zdravstvenim ustanovama u HNK koje su prva linija obrane u borbi sa koronavirusom, pa je tako Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” prva zdravstvena ustanova, od planiranih pet.

Wizz Air počeo prodavati karte za letove iz Švedske za Tuzlu za 1. maj

Niskobudžetna aviokompanija Wizz Air počela je sa prodajom karata za letove od 1. maja iz Švedske za Tuzlu, što je obradovalo Bosance i Hercegovce koji žive u Skandinaviji.

Ipak, kako je pojasnio Esed Mujačić, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, male su šanse da se ti letovi realiziraju, piše Faktor.

“Nije riječ ni o kakvoj greški. U Wizz Airu se nadaju da će se desiti pozitivne promjene do početka maja, ali moje procjene su da bi prvi letovi mogli biti tek u drugoj polovini maja. Nadam se da griješim. Oni su počeli prodavati karte, a ako aerodrom ne bude radio, vrše povrat novca”, istakao je Esed Mujačić.

Njemačka ambasada u BiH sa 30 hiljada eura podržala nabavku i proizvodnju medicinske opreme

Njemačka ambasada u Sarajevu pruža podršku za nabavku i proizvodnju medicinske opreme za javne zdravstvene ustanove sa ukupno 30.000 eura.
Ova dodatna sredstva dobile su tri lokalne organizacije s kojima je zaključen ugovor 9. aprila, kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Time njemačka ambasada šalje brz i konkretan signal bilateralne podrške, saopćeno je iz njemačke ambasade u Sarajevu.

Organizacije “World Vision” i “Help” će ovim sredstvima nabaviti višekratnu zaštitnu opremu i dati je na raspolaganje institucijama koje imaju potrebu za njom. U to spadaju odjela, naočale, viziri i medicinske maske.

“World Vision” će obezbijediti i opremu za krevete u izolatorijima. “Help” nabavlja hirurške setove, stalke za infuziju, beskontaktne toplomjere i EKG uređaje. Udruženje “Hajde” će proizvoditi višekratne zaštitne maske i posteljine za zdravstvene ustanove.

Njemačka ambasadorica Margret Uebber ističe da je Ambasadi važno da daje doprinos u suzbijanju pandemije koronavirusa.