Presjek stanja u BiH: Danas potvrđeno 36 novih slučajeva zaraze, nema preminulih

U Bosni i Hercegovini je danas potvrđeno 36 novih slučajve zaraze koronavirusom. Nema novih smrtnih slučajeva.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu testirano je 376 uzorak od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Pozitivni su testovi osoba iz Bihaća, Zenice, Travnika, Sarajeva i Bugojna.

Kako statistika pokazuje u Kantonu Sarajevo za 24 sata urađeno je 260 testova, šest je pozitivnih. Od toga su četiri nova slučaja, dva su retestirana (u fazi oporavka). U Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS) hospitalizirano je 11 osoba, niko nije priključen na respirator. Za 24 sata troje je oporavljeno, smrtnih ishoda nije bilo.

Takođe se krenulo sa testiranjem zdravstvenih radnika u Gerontološkom centru KS u Nedžarićima jer je jedna od korisnica bila pozitivna na virus korona. Testirano ih je 35, svi su negativni. Krenulo se sa testiranjem korisnika usluga tog centra. Dosad ih je testirano 64, svi su negativni.

Ministar Alen Šeranić na konferenciji za medije potvrdio je da je u Republici Srpskoj testirano 512 uzoraka od kojih je 31 pozitivan.

U ovom entitetu potvrđena je zaraza kod šest korisnika doma za stare iz Skender Vakufa, kao i sedam zdravstvenih radnika.

Lijepa vijest je da su danas u Bosni i Hercegovini oporavljenima proglašeno 16 osoba. Do sada je u BiH oporavljeno 476 osoba.