Presjek stanja u BiH: Nastavlja se trend opadanja novozarežnih osoba, danas zabilježeno 12 novih slučajeva

U Bosni i Hercegovini je od jutros prijavljeno 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je jedna osoba preminula. 

Najviše novozaraženih osoba zabilježeno je u Trebinju, i to pet, zatim u Gacku gdje su zabilježena tri slučaja.

U Sarajevu je zabilježen jedan novi slučaj zaraze novim sojem koronavirusa, kao i u Čelincu, Oštroj Luci i Bileći.

Korisnica Gerontološkog centra u Sarajevu koja je pozitivna na koronavirus prevezena je u sarajevsku Opću bolnicu.

Kako je potvrdila direktorica Centra Melisa Alibašić-Hadžić, danas je testirano 40 uposlenika ove ustanove. Napomenula je da to nije dovoljno jer u centru radi 116 ljudi i svi su u direktnim kontaktima sa korisnicima.

Tokom vikenda, testirano je 68 osoba iz Srednjobosanskog kantona i sve su negativne na pristustvo novog koronavirusa, izjavio je novinarima u Travniku direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK-a Sead Karakaš.

Tokom jučerašnjeg dana, s područja Zapadnohercegovačkog kantona testirano je osam osoba na prisustvo koronavirusa (COVID-19) i svi su bili negativni, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite ZHK.

Tokom jučerašnjeg dana broj testirano je 58 osoba u Kantonu Sarajevo.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav kazala je da je hospitalizirano 14 pacijenata u izolatoriju na Podhrastvima.

U Tuzlanskom kantonu već sedam dana niti jedan testirani uzorak nije bio pozitivan na koronavirus, a za to vrijeme urađena su 893 testa. Za isto vrijeme opravilo se 12 pacijenata kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2.

Epidemiološki tim UKC Tuzla izvršio je sistemsku dezinfekciju klinika koje su bile zatvorene ili radile u smanjenom kapacitetu. Sve klinike počinju sa radom u skladu sa ranije donesenim odlukama Federalnog Kriznog štaba za rad zdravstvenih ustanova u toku trajanja epidemije COVID-19, saopćeno je danas iz UKC-a Tuzla.

Tokom jučerašnjeg danas u SKB Mostar testirano je 115 uzoraka, od čega je pozitivan bio jedan uzorak, iz Mostara. U izolacijskom bloku Covid bolnice leže 22 bolesnika.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu testirao je danas još 22 uzorka na koronavirus.

Od svih testiranih samo je jedan uzorak iz Sarajeva bio pozitivan, potvrdila je medijima prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

U ponedjeljak 20. aprila, blizu 50 uposlenika Općine Centar, uključujući i načelnika Ajnadžića, testirano je u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš”. Nakon testiranja kod jednog od uposlenika se u nalazima pojavila nepravilnost zbog čega je upućen na daljnje pretrage tako da se u ovom slučaju zvaničan nalaz očekuje u ostatku dana.