Presjek stanja u BiH: Potvrđeno 37 novih slučajeva koronavirusa, jedna osoba preminula

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno 37 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Jedna osoba je preminula.

Na području Unsko-sanskog kantona potvrđena su dva nova slučaja pozitivna na koronavirus, a riječ je o licima iz Bosanskog Petrovca, podaci su kantonalnog Štaba civilne zaštite i Ministarstva zdravlja.

Kantonalna ministrica zdravlja Nermina Ćemalović rekla je da je tokom vikenda u referentnoj laboratoriji u Sarajevu testirano 236 uzoraka sa područja Unsko-sanskog kantona, te da su rezultati pokazali da su dva lica iz Bosanskog Petrovca zaražena koronavirusom.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 419 laboratorijskih uzoraka, a novi koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 35 osoba, saopćeno je jutros.

Među 35 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Republici Srpskoj je i pet zdravstvenih radnika (jedan doktor medicine i dvije medicinske sestre u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i dvije medicinske sestre u Bolnici u Doboju).

U Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminuo je jedan pacijent kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog koronavirusa.

“Riječ je o osamdesetjednogodišnjem muškarcu iz Oštre Luke, koji je imao više hroničnih udruženih oboljenja”, naveli su iz UKC RS.