Prof. dr. Damir Marjanović: Kada virus napadne, ti prvo udari po nauci!

U periodu kada se sva sredstva širom svijeta mobiliziraju i usmjeravaju ka naučnim istraživanjima usmjerenim u borbi protiv popularnog koronavirusa, Vlada Kantona Sarajevo donosi zaključak da novac (2.135.000,00 KM) koji je usmjeren ka potpori naučno istraživačkih projekata usmjeri u novoformirani „Fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih pandemijom korona virusa“.

“No, ako dobro pogledate ovu odluku, vidjet ćete da od inicijalnih sredstava u iznosu 4.435.000,00 KM, skoro 50% dolazi od obustavljenog finansiranja naučnih projekata!

Iskreno, preživjet će nauka i bez tih dva miliona. Ipak, nikako ne mogu da shvatim i prihvatim da u ovom vremenu naša vlast je spremna da digne ruke od možda i jedinog oružja koje imamo u rukama u ovoj borbi protiv COVID19, a da ne smije da dotakne „kapitalna ulaganja“ rekonstrukcije cesta, izgradnje upitnih transverzala i longitudinala, mijenjanja tramvajskih šina i čega sve ne”, istakao je prof. dr Damir Marjanović na svom Facebook profilu, te poručio:”

Kada virus napadne, ti prvo udari po nauci”.

Marjanović je istakao kako sumnja da će taj novac u budućnosti biti vraćen tamo gdje pripada, te svakako iskazao svoje razočarenje ovim postupkom Vlade KS.

“Sumnjam da će u nekom rebalansu ili nekim MMF kreditom kojem se svi nadaju biti taj novac vraćen”, poručio je.

On je pozvao Vladu da po hitnom postupku pronađe novac i raspiše poziv za znanstvene projekte iz svih oblasti koji će za cilj imati direktnu ili indirektnu borbu protiv virusa, a ako to ne učine onda će kako ističe Marjanović: “biti vjerovatno jedina vlada koja će stati na stranu virusa”.