Radost nek donesu ramazanski dani: Top sa Žute tabije u Sarajevu ozvaničio početak mjeseca posta

Tradicionalnim pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije u 19:45 sati je ozvaničen početak svetog mjeseca ramazana. Prvi dan posta je sutra (24. april), a ovaj mubarek mjesec će imati 30 dana i završava 23. maja, kada nastupa Ramazanski bajram.

Iako je ramazanski top u Sarajevu bio posebna atrakcija za sve građane, ali i posjetioce ove godine doček ramazana u tom smislu je bio skroman i bez prisustva gostiju jer su zbog pandemije koronavirusa zabranjena javna okupljanja.

Ipak, toplinu i radost ramazana su upotpunili i ezani s obližnjih sarajevskih džamija, što će se nastaviti i svaku narednu večer ovog mubarek mjeseca kada će topdžija Smajil Krivić pred iftar oglašavanjem topa dati znak vjernicima da se omrse nakon dnevnog posta uz iftarsku sofru.

Iako će biti drugačija atmosfera, ova tradicija neće biti prekinuta. Ona datira još od početka prošlog vijeka i perioda Kraljevine Jugoslavije. Nakon Drugog svjetskog rata i dolaska komunista, paljenje topa bilo je zabranjeno. Međutim, odmah nakon rata, 1997. godine, top se počeo ponovo oglašavati sa Žute tabije.

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja i u ovom mjesecu post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane koji nisu na putu i dužni su postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama, a muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

S obzirom na to da su u našoj državi na snazi posebne mjere koje su naložene kako bi se zaštitilo zdravlje građana tokom pandemije koronavirusa i vjerski život je urganizovan u skladu s tim. Tako će i tokom ovog svetog mjeseca i intenzivni ibadeti koji su karakteristični biti posebno organizovani.

Teravije i zajednička okupljanja nisu dozvoljena, ali će imami putem modernih tehnologija organizovati online predavanja i komunikaciju s vjernicima.

Redakcija Sarajevske sehare svim muslimanima i muslimankama želi da predstojeće mubarek dane provedu u zdravlju, duševnom miru i blagostanju. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!