Republika Srpska večeras dobija prvu pokretnu bolnicu

Prvi avion sa opremom za pokretnu bolnicu koju je Vlada Republike Srpske kupila u Njemačkoj večeras će sletiti na aerodrom u Banjaluci, javljaju agencije.

Aerodrom su tim povodom večeras posjetili Radovan Višković, premijer RS-a i Alen Šeranić ministar zdravlja i socijalne zaštite tog entiteta.

Bolnica s opremom biće dopremljena sa još dva leta planirana za sutra i u ponedjeljak, te dva teretna motorna vozila.

Bolnicu smo uzeli sa namjerom da nam ne zatreba u ovoj situaciji. Ja bih bio najsretniji premijer u okruženju da ovu bolnicu u ovom momentu ne koristimo, ali poučeni iskustvima kako se to dešava u zemljama u okruženju odlučili smo da za 3.650.000 KM nabavimo mobilnu bolnicu koja će biti vlasništvo Vlade RS i služiće RS-u u narednom periodu za bilo koje potrebe“, kazao je Višković.

Naglasio je da ovaj objekat ne traži nikakvu infrastrukturu, ima u svom sastavu i agregate i rezervoare za vodu, mokre čvorove sa svim pripadajućim sadržajima.

Imamo predviđenu i lokaciju ukoliko to bude potrebno na ovom području banjalučke regije imamo spremnu lokaciju u Zalužanima“, kazao je Višković.

Prema njegovim riječima, ova bolnica može da se postavlja etapno, kao naprimjer 50 ležajeva pa sukcesivno da se povećava sve do 500.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da je mobilna bolnica objekat u kojem će bez obzira na područje moći da zbrinu pacijente prije svega sa lakšom i srednjom kliničkom slikom i da im omoguće izolovan boravak u slučaju da trenutno planirani kapaciteti po bolnicama ne budu odgovarajući.

Vlada RS-a donijela je 21. marta odluku da se po hitnoj proceduri, a posredstvom Instituta za javno zdravstvo RS-a, sprovede procedura za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i cijelom pratećom opremom u površini od 6.000 kvadrata.

Pokretna bolnica će imati svu potrebnu prateću opremu kao što je: prijemno odjeljenje, kancelarijsko odjeljenje, apoteka, laboratorija sa laboratorijskom opremom, oprema za medicinske sestre, oprema za intenzivnu njegu, oprema za hospitalizaciju, tuševi, wc moduli sa kabinama, generator, električni distributivni centar, set za distribuciju vode i kuhinja.