Sarajevo: Sinoć prekinut štrajk glađu, karantin napušta 58 osoba

Nakon najavljenog štrajka glađu zbog nezadovoljstva organizacijom karantina u Studentskom centru Bjelave sinoć je 15 osoba napustilo karantin, a u toku dana će to učiniti još njih 40.

U ponedjeljak navečer iz karantina u Studentskom domu Bjelave izašlo je 15 osoba, a tokom dana izolaciju će napustiti još 40, rekao je za Klix.ba voditelj projekta i uposlenik Studentskog centra Bjelave Ahmed Mulaibrahimović.

Riječ je o grupi od 58 osoba koje su stigle avionom iz Švedske.

“Jučer su bili napori Vlade KS i Kriznog štaba KS da se ovim osobama skrati boravak sa 28 dana na kraći period, i to je nekih 17 dana koliko su boravili u karantinu. Svi oni su testirani prije 6 dana”, rekao je Mulaibrahimović.

U izolaciji će iz te grupe ostati tri osobe – jedna koja je pozitivna na koronavirus i dvije koje su s njom boravile u sobi. Oni su već šest dana razdvojeni od ostalih osoba koje se nalaze u karantinu.

Sve osobe koje u posljednje vrijeme dolaze u karantin Studentskog doma Bjelave u Sarajevu imaju na inspekcijskom rješenju karantin od 14 dana. Nakon što danas veća grupa napusti ovaj objekat u karantinu će ostati oko 120 osoba.

Iako su jučer nezadovoljni građani počeli štrajk glađu jer im nisu izdata rješenja o završetku izolacije, situacija je riješena sinoć nakon čega su večerali.

“Čim sam dobio obavijest da je došlo rješenje, ja sam im uputio na njihovu Viber grupu. Bili su zadovoljni, večerali su, sada je doručak u toku i nakon toga počinjemo sa postepenim izlascima jer imaju procedure s papirima i sve osigurava zaštitarska agencija i policija“, rekao je Mulaibrahimović.