Šatro/ Čak 20 Audi vozila Vlade FBiH krenulo prema Konjicu, kako bi pomogli pri gašenju požara

Veliki požari su buknuli na nekoliko lokaliteta širom naše zemlje.

Najkritičniji je iznad Konjica, koji prijeti da se proširi na uži centar grada. Ogorčeni građani su tražili pomoć, te da se pošalju kanaderi, kako bi se olakšalo gašenje vatre, jer lokalni vatrogasci ne mogu da sami stanu u kraj, piše portal Šatro.info.

Nemamo nažalost kanadere, a susjedna Hrvatska ima svojih problema s požarima, tako da nam ne mogu posuditi. Crna Gora je poslala tri air traktora, ali oni neće biti dovoljni da se stabilizuje vatra. Potrebno nam je još barem nekoliko takvih kako bismo imali šanse”.

Predsjedništvo nije imalo drugog izbora, nego da aktivira Titan protokol, iako je on predviđen za isključivo krizne situacije, tipa kad Vučić dolazi u Federaciju. Bojali smo se ako se požar proširi dalje, da bi to zaista mogao postati crveni alarm, kada bi ga svakako aktivirali. Bolje da djelujemo preventivno” kaže predsjednik Predsjedništva BiH, Željko Komšić.

Titan protokol je kodni naziv za najnoviju seriju Audi vozila, koje je nabavio direktno vrh naše države. Ovi posebno dizajnirani automobili su opremljeni takvom opremom, da mogu djelovati u mnogim kriznim situacijama – imaju frižidere, mini barove, kožna sjedišta te dvozonske klime.

Titan protokol je vozna jedinica koja broji 20 Audi automobila koje smo kupili nedavno. Krili smo ih vješto od očiju javnosti, obzirom da smo na njih dali gotovo 40 miliona KM, jer su specijalno modifikovani za različite slučajeve. Protokol je aktiviran prije nekoliko minuta, a prema našim procjenama, automobili bi trebali biti u Konjicu za nekih desetak minuta, pošto jure 360 km na sat”.

Oni će pomoći svim lokalnim vatrogasnim jedinicama tako što će da se parkiraju pored i izgledaju vrhunski, a vatrogasci i stanovništvo će imati taj osjećaj moći koji mi imamo dok se vozimo u tim vozilima. Tako će sigurno da pojačaju svoju motivaciju i bolje će gasiti požare” dodao je Željko Komšić.