Šeranić: U RS-u četiri nova slučaja, 13 osoba se oporavilo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite u Republici Srpskoj Alen Šeranić saopćio je jutros posljednje podatke o epideiološkoj situaciji u entitetu RS, a govorio je i o tome kada se za nekoga može reći da je umro od koronavirusa i kako se to procjenjuje.

U posljednja 24 sata u RS-u su u Institutu za javno zdravlje testirana 263 uzorka, od kojih su četiri pozitivna. Radi se o tri žene i jednom muškarci i to po jednoj osobi iz Banje Luke, Trebinja, Prijedora i Istočne Ilidže. Riječ je o kontaktima prethodno zaraženih osoba.

Šeranić je kazao da redovno testiraju zdravstvene radnike, a testirane su i osobe iz jednog od staračkih domova. Ukupno je 107 osoba pozitivnih na koronavirus u bolnici, a od čega je kod 47 potvrđena teža klinička slika. Sedam osoba se nalazi na intenzivnoj njezi.

U RS-u se u posljednja 24 sata oporavilo još 13 osoba, pa je sada ukupan broj oporavljenih u BiH 206.

Ministar Šeranić je govorio i o tome kada se za nekoga kaže da je umro od koronavirusa i kako se to utvrđuje.

“Postoje tri definicije, međutim da bi se za nekoga moglo reći da je umro od koronavirusa taj je prvo morao imati oštećenje pluća, dakle jedna respiratorna insuficijencija koja je dovela do smrti sa udruženim uzrocima koji mogu nastati posljedično. Uzrok smrti može biti i drugi ali je posljedično nastao zbog zaraze koronavirusom. Dakle ono šta kažu nadležne zdravstvene ustanove je relevantno jer se vode tačnim definicijama,”