Sindikat radnika u zdravstvu KS uputio apel vlastima: Poniženi smo i prevareni

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo danas je uputio apel u vidu Dopisa kantonalnoj vlasti, kojim se traži hitno potpisivanje Gradskog kolektivnog ugovora.

Ovaj Sindikat ogromnom većinom čine upravo oni zdravstveni radnici koji su u direktnom kontaktu sa građanima.

Kako stoji u saopštenju, uz Sindikat stoji i veliki broj nezamjenjivog nemedicinskog kadra koji su sastavni dio svih medicinskih timova u gradskim zdravstvenim ustanovama.

“Uz sve strukovne razlike unutar samog ceha, radnici u zdravstvu su složni u zahtjevu da se konačno riješi njihov ugovorni status i odnos sa državnim institucijama, na fer i pravičan način. Paradoks je da u vremenu ovakve opasnosti po građane, Vlada i kantonalni poslanici ignorišu one kojima građani ovih dana, ponekada i uz kritike, upućuju i masovne javne čestitke. Dok se u jednom dijelu BiH isplaćuju nagrade, i stimulacije od 1.000 KM, u susjednoj zemlji povećava plata od 10 posto uz dodatne nagrade, a u trećoj uvodi obavezno plaćanje prekovremenog rada, u Sarajevu vlada muk na zahtjeve radnika u zdravstvu”, stoji u saopćenju.

Dopis sindikata upućen je Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu zdravlja KS, SKupštini KS, klubovima zastupnika stranaka SDA, SBB, DF i BOSS.

“Od svih koji radnike u zdravstvu podržavaju za govornicom Skupštine KS, ili preko medija, odgovor je stigao samo od prof.dr. Rusmira Mesihovića, ministra zdravstva. Ministar dr. Mesihović, u šturom i neubjedljivom tonu, moli za strpljenje zbog situacije s epidemijom COVID, te time posredno pokazuje i stav ostalih koji šutnjom odobravaju ignorisanje, iz vidno političkih razloga. Time se, po mišljenju preko 3.000 članova Sindikata, ponižava i diskriminira većina radnika u zdravstvu u KS”, stoji u saopćenju.

Dodali su da je skandalozno da je u isto vrijeme bivša Vlada KS drastično povećala plate ljekarima svih profila, te da je kolektivni ugovor je potpisan brzo, bez problema, uz jaku političku podršku sada opozicionih stranaka u kojima su mnogi ljekari istaknuti članovi.

“U isto vrijeme, status i primanja medicinskog i ostalog osoblja koje je bez Granskog kolektivnog ugovora, koje nosi najveći teret posla su nerješeni, čime je počinjena teška diskriminacija. Ipak, ovim Dopisom se ni na koji način ne želi ugroziti status i dodijeljena prava ljekarima, već ukazati na nepravdu koju vlast KS čini prema prvoj liniji odbrane zdravstva kako ovih dana vlastodršci vole da nazivaju iscrpljene i ponižene zdravstvene radnike”, stoji u saopćenju.

Iz Sindikata ističu da cijela regija nesebično pomaže zdravstvenim radnicima, dok su u glavnom gradu BiH praktično prevareni i poniženi.

“Sindikat ovim putem traži i građansku podršku, uz istovremenu poruku da će zdravstveni radnici bezuslovno služiti građanstvu, uz uvjet da im se omogući kvalitet rada i priznaju prava po ponuđenom Granskom kolektivnom ugovoru. Ovim Ugovorom bi se, što je veoma važno, spriječio i znatan broj odlazaka mladih zdravstvenih radnika iz Sarajeva, čiji su roditelji, često, u prošlosti bili baš oni koji su branili grad u najtežim vremenima. Potpisivanjem ponuđenog Ugovora bi se, na taj način, ispunila i moralna i etička dužnost Vlade KS prema građanima i radnicima zdravstva koji im služe“, napisali su u saopćenju.