Skoro 20 miliona KM iz Ministarstva prometa FBiH ide za ublažavanje ekonomske krize

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić na današnjoj konferenciji za medije najavio je da će ministarstvo na čijem je čelu, za stabilizaciju krize izazvane koronavirusom izdvojiti 19,6 miliona KM, te da to neće uticati na postojeće projekte.

“Predložili smo određeno smanjenje postojećeg iznosa odobrenih sredstava za 19,6 miliona KM koji će se rebalansom budžeta FBiH koristiti za ublažavanje krize izazvane koronavirusom. Ta ušteda ne bi trebala ugroziti planirane projekte u ovoj godini. Sva su ministarstva su učinila maksimalne uštede i mislim da smo dali dobar zamah stabilizaciji privrede, ali i zdravstva gdje želimo uslugu podići na višu razinu”, rekao je Lasić.

Istakao je da pandemija koronavirusa nije uticala na dinamiku radova na Koridoru 5C, brzim cestama i drugim.

Na Koridoru 5C aktivno je osam radova, tri u Čapljini i pet u Zenici. Na radovima je angažirano oko 1.500 radnika. U toku je 17 aktivnih ugovora za izvođenje radova. Neće biti nikakvih zastoja u dinamici radova projekata koji su u fazi izvođenja.

Istakao je da ovo ministarstvo daje podršku svim javnim preduzećima koja su pod njihvim resorom.

“Svi međunarodni granični željeznički prevozi su otvoreni za robni promet. Željeznice FBiH mogu odgovoriti svim zahtjevima i potrebamam privrede. Sistemi telekom operatera stabilno funkcioniraju. Sve vrste usluga se obavljaju nesmetano. Odlukom Nadzornog odbora BH Telecoma donacije u iznosu od milion KM su zbog trenutne situacije usmjerena u nabavku respiratora i druge medicinske opreme”, kazao je ministar.