Skoro 200 radnji u FBiH podiglo cijene, svako naglo povećanje cijena možete prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović rekao je da je do danas kažnjeno gotovo 200 privrednih subjekata zbog nepoštivanja odluke o cijenama osnovnih životnih namirnica.

Kako je objasnio, od 15. marta utvrđeno je 197 prekršaja zbog mijenjanja cijena uprkos naredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Izdavanjem prekršajnih naloga naplaćene su ili će biti naplaćene kazne u ukupnom iznosu od 311.200 KM.

Kako je rekao, 163 privredna ispitana subjekta nisu kršila naredbu i podnijeli su teret nepodizanja cijena bez obzira i na eventualni gubitak.

“Zakon o zaštiti potrošača u BiH na jasan način regulira obvezu trgovca da obavlja trgovinsku djelatnost na pošten način odnosno na način koji nije u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. Također, navedeni Zakon propisuje prekršajnu novčanu kaznu u iznosu od 2.500 KM – 5.500 KM za trgovca koji prodaje proizvod na način koji je u suprotnosti sa dobrim poslovnim običajima. S tim u vezi, Institucija ombudsmana će čim prije, a u suradnji sa nadležnim službama za inspekcijske poslove poduzeti određene mjere kako bi se prevazišla predmetna problematika te kupci na adekvatan način bili zaštićeni”, naveli su iz Institucije omdusmana za zaštitu potrošača.

Svako naglo povećanje cijena možete prijaviti Federalnoj upravi za inspekcijske poslove na broj telefona 033/226-644. Broj je dostupan 24/7 i nadamo se da prijave mogu potencijalno spriječiti zloupotrebu novonastale situacije, te da svaka informacija može koristiti u tom pravcu.